Передплата 2024 «Добра кухня»

Лише три відсотки українців згідні доживати на пенсійні «копійки»

Пристойна пенсія не має бути нижчою за 10 тисяч гривень, вважає кожен шостий.

Переважна більшість (68 відсотків) українців не сподівається на те, що їхньої пенсії вистачить на більш-менш забезпечену старість. Та й уявлення про те, що таке пенсійний достаток по-українськи, відчутно різняться. Комусь і двох-трьох тисяч на місяць достатньо, а хтось і на десять тисяч не згоден.

Як показали результати дослідження, проведеного проектом USAID «Трансформація фінансового сектору», майже для кожного третього українця пристойний пенсійний мінімум — чотири-п'ять тисяч гривень на місяць. 36,5 відсотка опитаних оцінили безбідну старість у п'ять-десять тисяч гривень. Тих, хто обрав відповідь «10тисяч+», — 16 відсотків.

Кожен сьомий українець вважає, що йому вистачило б і трьох-чотирьох тисяч пенсії. Знайшлися й охочі до пенсіонерського щастя за менше як дві тисячі гривень на місяць. Щоправда, кількість таких аскетів навіть до третини відсотка не дотягує.

15 тис. грн.

Це середня «депутатська» пенсія в Україні. Суддівська після перерахунку перевалила за 24 тисячі гривень, прокурорська зросла до 10 тисяч.

Схожі новини