Передплата 2024 «Добра кухня»

Генсек ООН визнав безпорадність Радбезу у вирішенні міжнародних проблем

  • 23.04.2018, 11:28
  • 559

Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттеріш вважає, щоХолодна війна повернулася, однак Ради Безпеки у нинішньому її вигляді безпорадна у вирішенні міжнародних проблем, зокрема, у Сирії.

Про це повідомляє DT.ua.

Водночас, на його думку, нинішнє протистояння має декілька відмінностей від аналогічного періоду XX століття.

«Тоді був серйозний конфлікт між США і Радянським Союзом. Тепер Сполучені Штати і росіяни не контролюють всіх учасників конфлікту, як це було раніше», — пояснив Гуттеріш, зауваживши, що зараз в близькосхідному регіоні активну виступають багато країн, у тому числі Туреччина, Іран, Саудівська Аравія.

Також генсекретар наголошує, що під час Холодної війни в минулому столітті між сторонами існували «певні функції для діалогу і комунікації, щоб гарантувати: коли виникне ризик конфронтації, події не будуть виходити за рамки контролю». Однак сьогодні цих механізмів більше немає. Саме тому, як підкреслив Гуттеріш, ситуація в Сирії після удару західних союзників «була дуже небезпечною».

«У Сирії присутні кілька різних армій, б'ються всілякі ополчення з усього світу, стикаються різні інтереси, йде холодна війна, є конфлікт між сунітами і шиїтами, є й інші розбіжності між іншими частинами регіону», — розповів Гуттеріш, відзначивши, що «очевидно, наївно вважати, що ООН може магічно вирішити всі ці проблеми».

На початку березня, генсек НАТО, коментуючи заяву президента Р Ф Володимира Путіна щодо нового ядерного озброєння, заявив, що альянс впроваджує найсильніше підкріплення колективної оборони з часів Холодної війни. Водночас, він запевнив, що структура не віддзеркалює поведінку Росії, на кшталт ракета на ракету.

Президент Росії Володимир Путін у посланні Федеральним зборам 1 березня заявив, що у Росії створена і пройшла випробування нова крилата ракета з ядерною енергетичною установкою. За словами Путіна, нова ракета має необмежений радіус дії і «непередбачувану траєкторію польоту». При цьому Путін заявив, що «ні в кого іншого такої зброї поки немає».

Схожі новини