Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові відреставрували мамонта «Льодовикового періоду»

  • 22.04.2018, 20:40
  • 669

Мамонта льодовикового періоду готуються показати відвідувачам Львівському природничого музею імені Дідушицького.

Кістки доісторичної тварини, що останні 20 років зберігалися у ящику, зміцнили і закріпили металевим каркасом. Разом з мамонтом відвідувачі побачать волохатого носорога, повідомляє Радіо Свобода.

Востаннє мамонта у Львові експонували у 1995 році. Відтоді музей імені Дідушицького був зачинений на ремонт. І ось, готуючи експозицію «Льодовиковий період» до відкриття, науковці витягли з ящика кістки доісторичного мамонта і взялися їх реставрувати.

«Усі кістки були почищені, бо 100 років експонувався мамонт і був запилений. Ми покрили всі кістки антигрибковими розчинами і заповнили спеціальними смолами, щоб їх укріпити. Майже всі кістки охопили металевим каркасом, що дозволить експонату стояти не одну сотню літ і не потребувати особливого догляду», — розповідає Радіо Свобода науковий співробітник природничого музею Андрій Бокотей.

Вчені зробили рентгенівські знімки кісток, щоб дізнатися напевне, де справжня кістка, а де її імітація з гіпсу. Вочевидь, щоб відвідувачі музею могли краще уявити розміри та форму мамонта, віднайдені рештки «подоповнювали» гіпсовими деталями. Як виявилося, найбільше їх у кістках черепа.

Мамонту було десь приблизно 8−10 років, і десь 24 тисячі років тому тварина загинула, кажуть учені.

Схожі новини