Передплата 2024 ВЗ

«Сьогодні бачимо, як сильно нам бракує Леца…»

У Львові урочисто відкрили пам’ятну дошку видатному літератору, автору всесвітньо відомої збірки афоризмів «Незачесані думки»

Львів дочекався вшанування пам’яті Станіслава Єжи Леца — видатного літератора, поета, філософа, автора всесвітньо відомої збірки афоризмів «Незачесані думки». Сьогодні на будинку на вулиці Словацького, 6, урочисто відкрили пам’ятну дошку цьому видатному львів’янинові. У цьому будинку Лец мешкав, коли навчався у гімназії та університеті, та коли вдруге повернувся до Львова (1920−1934 і 1939−1941 роках).

Пам’ятна дошка створена, згідно із новим, затвердженим у Львівській міській раді, форматом: вона зі скла, містить фото літератора, його біографічні дані українською та англійською мовами та один із його найдотепніших афоризмів: «Я вирішив бути локальним письменником — обмежуся лише нашою планетою».

Участь у відкритті взяли міський голова Львова Андрій Садовий, польський громадсько-політичний діяч, журналіст, видавець, дисидент і політв'язень Адам Міхнік, сини Станіслава Єжи Леца — Томаш Лец та Ян Лец, письменник і перекладач афоризмів Леца Андрій Павлишин, ініціатор проекту «ЛЕЦ. XX століття», російський журналіст-опозиціонер Віктор Шендерович, представники українського ПЕН-центру та влади міста.

«Це щось неймовірне, що ми сьогодні вшановуємо пам’ять великого польського письменника, мислителя, філософа в українському Львові з ініціативи відомого приятеля України Віктора Шендеровича, — сказав польський громадсько-політичний діяч, журналіст, видавець, дисидент і політв'язень Адам Міхнік. — Лец мав у собі особливого генія, якого я називаю генієм львівським. У різний спосіб можна було відповідати на виклики тоталітарних ідеологій та режимів. Станіслав Лец відповідав через прийняття постави іронічного спостерігача, скептика, критика. Думаю, що ця урочистість тут, у Львові, це не тільки символ великого повернення Леца і його творчості, але і символ посмертної перемоги. Лец переміг на противагу тим усім, хто отруював його життя. Сьогодні бачимо, як сильно нам бракує Леца, він би мав багато чого сказати про сьогоднішній польський уряд. Львів завжди буде українським, але завжди польське серце у Львові буде пікати (тремтіти. — Авт.)».

«Сьогодні маємо велику честь відкривати пам’ятну таблицю справедливій, чесній людині, яка народилася у цьому прекрасному місті, яке є вільне, і яке творить вільних людей, — зазначив міський голова Львова Андрій Садовий. — Я читав, захоплювався його творчістю. Щоб краще розуміти Леца, ми повинні розуміти, якої величі це була людина, творила, далеко-далеко споглядаючи цей світ вперед. Я не знаю, які були думки у короля Данила Галицького, який 762 роки тому породив наше місто. Тут жили мільйони, творили тисячі й сотні тисяч — бідні, багаті, мудрі, дуже мудрі, але Лец, напевно, був чимось особливий. Власне, його мудрість, його просто любов до життя і сприйняття життя таким „голим нервом“. Він був справедливою людиною».

А напередодні, 21 квітня, у дзеркальній залі Палацу Потоцьких відбулося урочисте зібрання, присвячене Міжнародному проекту «ЛЕЦ. XX століття». Презентували унікальний мистецький альбом — своєрідний літопис ХХ століття. Він містить майже двісті світлин, що стали символами часу, та які підписано великими афоризмами Леца. Це є погляд на велике та трагічне століття крізь парадоксальні та мудрі думки тонкого філософа.

Схожі новини