Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лікар розповіла, як позбутися від нітратів в перших овочах

  • 22.04.2018, 11:28
  • 1 046

Перші весняні плоди і зелень буквально напхані нітратами та іншими хімічними сполуками, що згубно впливають на організм. Позбутися від них, хоча б частково, можна в домашніх умовах за допомогою декількох простих процедур.

Про це повідомила лікар-гастроентеролог Людмила Александрова, інформує Економічні відомості, новини.

«Повністю позбутися нітратів неможливо, але істотно знизити їх кількість в куплених овочах можна і в домашніх умовах — це вбереже вас і вашу сім’ю від можливих отруєнь. Найінтенсивніше шкідливі речовини накопичують петрушка, кріп, цибуля, різні види салатів, редис, огірки, томати, капуста. Навесні особливо обережним потрібно бути з листовими овочами — вони легко накопичують шкідливі речовини і здатні довго їх зберігати. При приготуванні страв і салатів з капусти обов’язково виріжте ніжку і зніміть кілька верхніх шарів листя. Після цього замочіть капусту в холодній воді, в ідеалі — попередньо розібрати її по листочкам «, — радить фахівець.

Також важливо не забувати, що тепличні овочі потрібно очищати від шкірки, попередньо замочивши їх в холодній воді. Розрізавши помідор і виявивши в ньому білі «прожилки», краще відмовитися від такої трапези — це вірна ознака присутності великої кількості нітратів.

А у солодкого перцю обов’язково видаляти ніжку, захопивши при цьому по півсантиметра з кожного боку. Найбільш небезпечною зараз є зелень, тому її обов’язково відмочувати в холодній воді, після чого слід відірвати і викинути всі стебла.

При приготуванні овочевих салатів обов’язково побризкайте овочі та зелень лимонним соком — по-перше, це додасть страві пікантності, а по-друге, це посприяє розпаду шкідливих хімічних сполук, рекомендує Людмила Александрова.

Схожі новини