Передплата 2024 «Добрий господар»

Дикі тюльпани живуть лише два тижні

У ландшафтному заказнику розквітла унікальна долина рябця великого

У Миколаївському районі на Львівщині, поблизу села Надітичі, є унікальна місцевість. У заплаві між річками Дністер і Рибниця загубилася долина, на якій ростуть дикі тюльпани. Помилуватись дикими тюльпанами можна лише у квітні. І треба встигнути, бо період цвітіння у них надто короткий. Вони живуть не більше двох тижнів.

Попри те, що квіти занесено до Червоної книги, спритні «умільці» все одно їх зривають і намагаються продати. І байдуже, що довозять їх на ринки вже не зовсім свіжими… У вазі вони стоять не довше як один день. Від звичних тюльпанів ці квіти відрізняються меншими розмірами, а також тоншими пелюстками і стовбуром. Більшість квіток має темне забарвлення — фіолетово-бордове. Але трапляються білі, жовті, світло-рожеві та білі в горошок.

Популяція диких тюльпанів, або, як їх ще називають, «рябця великого», через варварські дії байдужих людей зменшується.

Дикий тюльпан або рябець великий — рідкісна рослина, занесена до Червоної книги.

Вважається, що батьківщиною тюльпанів є Персія, а перші письмові згадки про цю квітку з’явилися в ХІ-ХІІ століттях в рукописній Біблії. У древніх літературних персидських творах цю квітку називали «дюльбаш», бо так на Сході називався головний убір, який формою нагадував цю квітку. Саме перси окультурили дикий тюльпан, і звідти він поширився по Малій і Середній Азії.

І там, де суха трава не випалена, дикі тюльпани ростуть краще. Щоб переконатися у цьому — варто поспішати до заплави Дністра і Рибниці. Вік дикого тюльпана короткий — якихось два тижні.

Схожі новини