Передплата 2024 ВЗ

Парламентарі Є С і України закликали запровадити нові санкції щодо Росії

  • 19.04.2018, 18:25
  • 586

Парламентський комітет асоціації Україна-ЄС на засіданні у Страсбурзі закликав Євросоюз призначити спецпосланця щодо Донбасу та Криму, а також запровадити нові санкції щодо Росії.

Євросоюз має робити більше для вирішення конфлікту на Донбасі та деокупації Криму. Про це йдеться у заяві, ухваленій Парламентським комітетом асоціації ЄС-Україна на своєму сьомому засіданні, яке відбулося 18−19 квітня у Страсбурзі, повідомляє DW.

На думку європарламентарів та народних депутатів України, які входять до комітету, Євросоюз «повинен робити амбітні пропозиції стосовно своєї ролі у вирішенні конфлікту, такі, як шляхом призначення спеціального посланця ЄС щодо конфлікту в Східній Україні та Криму».

Парламентський комітет також розчарований, що «за чотири роки після незаконної анексії Криму та міста Севастополя Російською Федерацією жодної конкретної пропозиції міжнародного формату переговорів з деокупації півострова не було обговорено на міжнародних форумах». Депутати також засудили як «політичне переслідування» незаконне ув'язнення у Росії та Криму громадян України, а також погіршення ситуації з правами людини в Криму, зокрема для кримських татар.

«У світлі цих подальших порушень міжнародного права та фундаментальних прав і свобод (комітет. — Ред.) вважає, що ЄС та Україна повинні не лише подовжувати наявні санкції, але і запровадити додаткові санкції щодо РФ», — наголошується в заяві.

Зокрема, йдеться про санкції щодо відповідальних за порушення прав людини та тих осіб, які організовували російські президентські вибори на території Криму. За словами заступниці голови комітету Верховної Ради з євроінтеграції Марії Іонової, Україна передала ЄС список зі 140 таких осіб. «Ми просимо вас, якщо можливо, бути більш активними разом з американцями — лише санкції можуть зупинити Путіна (…) він розуміє лише мову сили», — зауважила вона на засіданні комітету.

Представник Єврокомісії Дірк Шюбель (Dirk Schuebel) нагадав, що ЄС не визнає проведення Росією жодних виборів у Криму. За його словами, Брюссель отримав цей список. «Що я можу сказати на цьому етапі — це що внутрішні дискусії просунулися далеко. Я не можу сказати більше зараз, але ми сприймаємо дуже серйозно цю пропозицію, яку ви зробили», — повідомив Шюбель.

Схожі новини