Передплата 2024 «Добрий господар»

Вікенд із Станіславом Єжі Лецом

У Львові відбудеться презентація альбому «ЛЕЦ. XX століття» та відкриття меморіальної дошки видатному польському літератору

Львів дочекався гідного вшанування пам’яті Станіслава Єжи Леца — видатного літератора, поета, філософа, автора всесвітньо відомої збірки афоризмів «Незачесані думки». У суботу, 21 квітня, о 18.00 у Дзеркальній залі Палацу Потоцьких відбудеться урочисте зібрання, присвячене Міжнародному проекту «ЛЕЦ. XX століття».

Україна, Польща та незалежні інтелектуали Росії одночасно випустили унікальний мистецький альбом — майже двісті знакових світлин ХХ століття, підписані великими афоризмами Леца. Альбом виходить у трьох варіантах, кожен своєю мовою та дещо варіативною добіркою світлин. Український варіант альбому вийшов у видавництві «Лаурус».

Єжи Лец народився у Львові у 1909 році й прожив тут першу половину життя. Чимало з його «непричесаних думок» існують і нині, як приказки. Як повідомили у видавництві «Лаурус», приємним подарунком для читача стануть досі невідомі 60 афоризмів Єжи Леца, надані його сином.

Афоризми С. Є. Леца українською мовою переклав відомий дослідник польсько-українських стосунків, перекладач Андрій Павлишин. У рамках проекту та за підтримки Львівської міськради 22 квітня відбудеться урочисте відкриття меморіальної дошки на будинку по вулиці Словацького, 6, де Станіслав Єжи Лец мешкав замолоду.

В урочистостях з цього приводу візьмуть участь легендарний польський журналіст, видавець «Газети Виборчої», громадський і політичний діяч Адам Міхнік, російський дисидент, письменник, автор ідеї та упорядник альбому «ЛЕЦ. ХХ століття» Віктор Шендерович, віце-президент польського Об’єднання проти антисемітизму та ксенофобії Магдалена Чиж. А також сини Станіслава Єжі Леца — Томаш і Ян.

Схожі новини