Передплата 2024 «Добрий господар»

Путін брав участь у створенні отрути «Новачок», — постпред Великобританії при ООН

  • 19.04.2018, 08:40
  • 832

На засіданні Ради безпеки ООН постпред Великобританії при ООН Карен Пірс повідомила про останні оновлення в розслідуванні отруєння колишнього розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в Солсбері.

Про це повідомляє канал новин «112 Україна».

«Розслідування ОЗХЗ підтвердило використання в Солсбері хімічної речовини „Новачок“ військового призначення. Його найвища концентрація була встановлена на дверній ручці будинку Скрипалів», — сказала Пірс.

Як і раніше британська лабораторія в Портон-Даун, у ОЗХЗ не змогли визначити країну, в якій був створений «Новачок». Але постпред все одно заявила, що немає іншого пояснення, крім відповідальності Росії за отруєння Скрипалів.

«Тільки Росія має технічні ресурси і мотив для створення „Новачка“. Вона і раніше це робила, має можливість і зараз», — сказала Пірс.

Постпред повідомила, що «Новачок» був створений в СРСР, потім в 2000-х роках президент Путін безпосередньо був залучений в хімічну програму Росії і країна продовжила створення речовини в малих кількостях.

Також Пірс спростувала звинувачення глави МЗС Росії Лаврова, що Скрипалів отруїли хімічною речовиною BZ часів в'єтнамської війни.

Постпред Великобританії не могла розголошувати багато про здоров'я Скрипалів, але тим не менш повідомила, що вони знаходяться в різного ступеня складності, але обидва добре піддаються лікуванню.

Екс-офіцер ГРУ Р Ф Сергій Скрипаль і його донька Юлія були отруєні в британському місті Солсбері 4 березня. Пізніше прем'єр-міністр Тереза Мей заявила, що відповідальність лежить на Росії, а слідчі підтвердили застосування в Солсбері нервово-паралітичного газу «Новачок», який виробляють у Росії.

Схожі новини