Передплата 2024 «Добрий господар»

Шкільна «поножовщина» у Росії

Підліток з ножем напав на однокласників і вчителя, після цього підпалив клас у школі в місті Стерлитамак (Башкирія)

Слідчий комітет порушив дві кримінальні справи після нападу. Щодо 17-річного підлітка порушено кримінальну справу за статтею про замах на вбивство двох і більше осіб. Ще одну справу завели за статтею про халатність стосовно співробітників органів профілактики злочинів неповнолітніх. Про це пише Радіо Свобода.

За версією слідства, учень корекційного класу школи № 1 зайшов з ножем в кабінет інформатики, де перебували його однокласники, поранив одну ученицю і вчителя. Потім він розлив запальну суміш в класі і підпалив. Після цього підліток завдав поранення сам собі. У школі спрацювала пожежна сигналізація, одна з учениць, злякавшись, вистрибнула з другого поверху, отримавши травми.

Троє постраждалих учнів і вчитель доставлені в лікарню. За даними джерела видання «Інтерфакс-Росія», стан однієї з поранених школярок оцінюється лікарями як тяжкий.

Як з’ясували слідчі, раніше в органи профілактики злочинів неповнолітніх вже надходили скарги на агресивну поведінку підлітка.

Пізніше з"ясувалося, що Артем Тагіров (таке ім'я нападника) нібито мстився учням за знущання. Під час обшуків у помешканні школяра знайшли список ворогів, — він вів поіменний чек-лист, вказуючи, хто і яку образу йому завдав.

Артем Тагіров (зліва). Фото з соцмереж
Артем Тагіров (зліва). Фото з соцмереж

Про підготовку нападу Тагіров у «ВКонтакте» попереджав знайомих ще за рік, а після цього — за місяць до події. Крім того, Тагіров публікував у «ВКонтакте» фотографії з нацистською свастикою і був активним учасників «груп-колумбайнів» — послідовників організаторів масового вбивства в американській школі «Колумбайн».

У січні 2018 року відбулася відразу два напади на російські школи. У Пермі підлітки напали школрів з ножами, поранивши 15 людей, а в Улан-Уде дев’ятикласник підпалив кабінет пляшкою із запальною сумішшю і поранив сімох людей сокирою.

Схожі новини