Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Де і коли у Львові буде Чеський Дім

  • 18.04.2018, 12:15
  • 621

«Ми готові наблизити до львів’ян чеську культуру», — Надзвичайний та Повноважний Посол Чехії в Україні Радек Матула

Надзвичайний та Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула разом із своєю колегою, керівником Чеського Центру у Києві Луцією Ржегоржіковою, відвідав Львів. У мерії пан Посол підписав договір про оренду нежитлової території для розміщення там у майбутньому Чеського Дому. Установа буде розташована на вул. Виговського, 79 (за цією адресою знаходиться бібліотека-філія для дорослих № 32). До бібліотеки прилягає частина приміщень, які не використовуються, власне у них знаходитиметься Чеський Дім. З цієї нагоди всі приміщення бібліотеки-філії капітально відремонтують. Ще торік на сесії Львівської міськради було вирішено надати нежитлові приміщення на вул. Виговського, 79 посольству Чехії за місячну орендну плату у розмірі 1 гривня за 1 кв. метр.

Чеський Дім розвиватиме культурні відносини між Чехією та Україною. Це буде добре місце для тематичних зустрічей, розмов на історичні та інші теми. Там підтримуватимуть інвесторів, підприємництво, можна буде вивчати чеську мову. «Ініціатива щодо відкриття Чеського Дому у Львові є спільною з Чеським Посольством в Україні, — розповіла директор департаменту розвитку ЛМР Наталія Бунда. — Посольство звернулося до нас з такою пропозицією, велися довгі переговори, ми вивчали потреби, з’ясовували зацікавленість львів’ян, і, власне, дійшли висновку, що такий заклад у місті Львові буде ефективним для обох сторін».

Ремонтні роботи проведуть у два етапи: протягом 2018 року ремонтуватимуть приміщення, які використовуватиме власне сам Чеський Дім. А до кінця 2020-го капітально відреставрують бібліотеку. Чеський центр при Посольстві Чеської Республіки в Україні пообіцяв капітально відремонтувати всі кімнати книгозбірні власним коштом. На капремонт приміщень витратять близько 400 тисяч грн. «Чеський центр — невід’ємна частина Посольства Чеської Республіки, — заявив Надзвичайний та Повноважний Посол Радек Матула. — Ми готові наблизити до львів’ян чеську культуру. Наші народи близькі, але хочеться щоб вони стали ще ближчими. Наскільки я знаю свою колегу Луцію Ржегоржікову, вона не тільки пропагуватиме чеську культуру у Львові, а й українську культуру в Чеській Республіці».

Схожі новини