Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні запустили фальшиву «електронну гривню»

  • 18.04.2018, 11:39
  • 763

Шахраї вирішили заробити на зборі коштів від запуску фейкової національної криптовалюти України.

Перші повідомлення про нову валюту з'явилися на профільному ресурсі в США. В Україні про криптогрівню в цей час не підозрювали, повідомляє LIGA.net.

За даними ЗМІ, Нацбанк нарешті запустив свій проект на Blockchain — українську криптовалюту, яка отримала назву eUAH. Однак, сайт проекту eUAH був зареєстрований зовсім нещодавно — 16 березня. Імена його творців невідомі.

В описі йдеться, що ініціатором випуску криптогривні є українські держоргани — Держагентство з питань e-government, Нацбанк і Мін'юст. Проект нібито почався в березні. «У 2018 році заплановано випустити у вільний обіг до 10% запасу токенів. Початок життя Електронної Гривні», — стверджується в наведеному на сайті тайм-лайні.

У плані вказано, що Україна збирається випустити на Ethereum 50 млн токенів, з яких 5 млн — у вільному обігу. У ініціаторів проекту є навіть White paper, які з оформлення дуже схожі на звичайні презентації Нацбанку. У них говориться, що в 2019 році нова електронна гривня вже буде працювати у всіх сферах економіки і на неї буде припадати до 15% всіх платежів в країні.

Однак в Україні про новий проект не знали.

«Національну крипту в Україні роблю тільки я і НБУ», — заявив засновник KUNA Bitcoin Agency і співзасновник Bitcoin Foundation Ukraine Михайло Чобанян. За його словами, eUAH — це фейк. «Його підробили явно, щоб думали, що це нацкриптовалюта від НБУ», — зазначив він. Як говорить Чобанян, будь-який шахрай може оформити такий проект за десять хвилин, ще день витратити на запуск сайту. «І ти — НБУ або Federal reserve system», — іронізує бізнесмен.

У Держагентстві з e-government теж не приховували здивування від такої новини. Радник глави відомства Костянтин Ярмоленко теж вважає, що творці eUAH — шахраї. За його словами, їх мета — зібрати кошти з довірливих користувачів під виглядом державного ICO і зникнути.

У прес-службі Нацбанку відхрестилися від eUAH. У відомстві уточнили що їх пілотний проект по створенню національної грошової одиниці України в цифровій формі з використанням технології Blockchain зараз знаходиться в стадії розробки і аналізу. «Він не виноситься на широкий загал і проводиться на умовах волонтерства», — уточнили в відомстві.

Марія Іванова, яка веде проект e-гривні в НБУ, повідомила, що інформація про шахраїв вже передана до департаменту безпеки. Втім, не зовсім зрозуміло, як можна оперативно ліквідувати eUAH. На сайті проекту є тільки загальний e-mail і не вказані контактні особи.

Схожі новини