Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Мапу кафешок, де грає російська попса створили, але власникам навіть зауваження не роблять…»

Так вважає один з громадських активістів Львова, якого обурює «робота для галочки»

Триває робота над створенням чорної мапи, де небайдужі містяни позначають заклади громадського харчування, магазини, у яких звучить російська музика. На базі сервісу Google Maps ставлять відмітки геолокації чорного кольору. З такою ініціативою виступили кілька громадських організацій Львова. Станом на сьогодні, чорними мітками відзначені 15 крамниць та 15 закладів громадського харчування. Проблемні адреси кафе — Бандери, 45, Староєврейська, 5, Кропиницького, 4, Князя Романа, 7, Пекарська, 2, Федьковича, 60-а, Торф’яна, 4… Також у списку популярна мережа магазинів, де торгують секон-хендом.

«Хороша ініціатива! Заклади, де грає російська попса треба провчити, — сказала „ВЗ“ громадська активістка Наталія Вербицька. — Добре, що у Львові активно борються з музикою, яка лунає мовою країни-окупанта. Уже врегулювали репертуар вуличних музикантів, які в центрі теж виконували російську попсу. Туристи їдуть до Львова за галицькою атмосферою та шармом, а їм „втюхують“ дешеву попсу…».

«Вважаємо, що в час російської окупації слухати російську музику у громадських закладах є злочином. Особливо, на території Галичини, де більшість мешканців — україномовні», — йдеться в заяві ініціаторів проекту.

Громадський активіст Олег Демчиковський сказав «ВЗ», що «чорна мапа» закладів, де грає російська музика — не працює. «Її лише складають (процес триває два роки), доповнюють новими адресами, але ніхто не вживає жодних заходів, — каже пан Олег. — Ні бойкоту, ні навіть банального зауваження власникам закладів. Схоже, „чорна мапа“ створена для піару певних організацій».

На ці закиди ініціатори мапи відповіли так: «Мапа є винятково громадською ініціативою і методом громадського впливу на власників закладів для того, аби вони зменшували кількість російської музики. Адже вона руйнує ауру Львова, родзинкою якого завжди була його україномовність».

Схожі новини