Передплата 2024 ВЗ

Український режисер Олесь Янчук завершив знімати фільм «Таємний щоденник Симона Петлюри»

«Зняв у Львові чотири свої фільми. Завжди хочу тут знімати», — каже митець

Завершилися зйомки українського історико-біографічного фільму «Таємний щоденник Симона Петлюри» режисера Олеся Янчука. Прем’єру в Україні запланували на грудень 2018 року. Сюжет стрічки охоплює період життя головного отамана військ Української Народної Республіки і лідера Директорії УНР Симона Петлюри, коли він перебував в еміграції у Парижі, і аж до того дня, коли Петлюру убив Самуїл Шварцбард.

Більшу частину фільму знімали у Львові, були зйомки і у Франції.

— У Львові я вже зняв чотири свої фільми — «Атентат», «Нескорений», «Залізна сотня», «Владика Андрей», і тому завжди хочу тут знімати, — розповів журналісту «ВЗ» режисер. — Львів із кожним роком стає гарнішим і кращим. Та, попри те, що тут є вулички, автентично схожі з Парижем, зніматимемо ще й у столиці Франції. Враховуючи страшенну дорожнечу зйомок у Парижі, деякі «паризькі» сцени все ж таки знімемо у місті Лева.

Ідея знімати фільм про Петлюру у режисера з’явилася випадково. Коли зробив картину «Владика Андрей», повіз її на позаконкурсну програму Каннського кінофестивалю. Пан Олесь перед тим ніколи не був у Франції. Коли знайомі привели його на вулицю Расін і показали ресторан «Шартьє-Бульйон», де часто обідав Петлюра, і місце, де був убитий, Янчук більше не сумнівався: його наступний фільм буде про Симона Петлюру. Дев’ять років по крупицях збирав матеріал, шість років писали і знову переписували сценарій. Загалом, сценаріїв було аж дев’ять, але з них вибрали той, за яким і зняли стрічку.

У «Щоденнику…» задіяні відомі українські актори. — Ми довго вибирали кандидатуру головного героя, бо насамперед він мав бути портретно схожий на Петлюру, який зуміє створити цей непростий образ, — каже Олесь Янчук.

— Серед п’ятьох кандидатів зупинилися на українському акторові Сергію Фролову. На мій погляд, він цікаво створив образ Симона Петлюри. Його дружину зіграла Ірма Вітовська, Грушевського — Богдан Бенюк, Винниченка — Євген Нищук.

Схожі новини