Передплата 2024 ВЗ

Лавров заявив, що Скрипалів отруїли речовиною з країн НАТО

  • 14.04.2018, 18:59
  • 635

Глава МЗС Р Ф Сергій Лавров заявляє, що, за інформацією дослідницького центру в Швейцарії, при отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів було використано речовину BZ, яка стояла на озброєнні США і Великобританії.

Про це він заявив у суботу на засіданні Ради з зовнішньої та оборонної політики, повідомляє РИА Новости.

«Нам стало відомо за інформацією зі швейцарського центру радіологічного та хімікорадіологічного аналізу в місті Шпіц, інформація була отримана на умовах конфіденційності. Фахівці цього центру 27 березня завершили дослідження зразків, які були спрямовані їм з ОЗХЗ, зразків, які були по лінії ОЗХЗ відібрані на місці події в Солсбері», — пояснив Лавров.

Він висловив переконання, що в лабораторії в Шпіці працюють професійні вчені, які дорожать своєю репутацією.

Лавров заявив, що цитує висновок лабораторії, направлений до ОЗХЗ:

«За підсумками проведеної експертизи в пробах виявлені сліди токсичного хімікату BZ і його прекурсори, які належать до хімічної зброї другої категорії відповідно до Конвенції щодо заборони хімічної зброї. BZ є нервово-паралітичною речовиною, що тимчасово виводить людину з ладу. Психотоксичний ефект досягається через тридцять-шістдесят хвилин після застосування і триває до чотирьох діб».

«Дана рецептура перебувала на озброєнні армії США, Великобританії та інших країн НАТО. В СРСР і Росії розробок подібних хімічних з'єднань не здійснювалося», — процитував міністр.

За словами Лаврова, Москва звертається до ОЗХЗ з питанням, «чому інформація, яка відобразила висновки фахівців з лабораторії міста Шпіц, взагалі була опущена в підсумковому документі».

«Якщо, звичайно, ОЗХЗ буде спростовувати сам факт використання лабораторії міста Шпіц, тоді було б цікаво послухати ці пояснення», — додав глава МЗС Росії.

Схожі новини