Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Бойовики затоплюють радіоактивну шахту на Донбасі

  • 14.04.2018, 09:38
  • 685

Окупанти на Донбасі вирішили затопити шахту «Юнком» під Донецьком, що загрожує отруєнням питної води в регіоні через радіацію, що залишилась в ній. США закликають Росію і її бойовиків діяти відповідально.

Про це йдеться в заяві прес-секретаря Держдепартаменту США Гезер Нойєрт.

«Плани російських бойовиків затопити закинуту вугільну шахту „Юнком“ — місце проведення ядерного випробування в СРСР в 1979 році — можуть загрожувати питній воді тисяч українців у східній Україні, що знаходиться під контролем Росії. Ми настійно закликаємо Росію і підконтрольні їй органи діяти відповідально», — наголошується в заяві.

Раніше спостерігачі СММ ОБСЄ повідомили, що бойовики вирішили затопити шахту «Юнком».

«Персонал шахти „Юнком“ в Бунге (колишній Юнокомунарівськ, не перебуває під державним контролем, 43 км на північний схід від Донецька) повідомив СММ, що деякі з шахтних насосів будуть зупинені орієнтовно 14 квітня, і шахта буде поступово затоплена», — йдеться у звіті СММ за 12 квітня.

«Співробітники шахти також повідомили СММ, що незрозуміло, як ймовірні протікання або підвищений тиск через затоплення шахти можуть загрожувати цілісності капсули», — повідомили спостерігачі.

За їх словами, нинішній статус капсули невідомий.

Раніше міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, попереджав, що на окупованих територіях Донбасу є небезпечні об'єкти, які можуть стати причиною поширення радіації в регіоні.

Зокрема, він повідомив про об'єкт під назвою «Кліваж», де в 1979 році був проведений невеликий ядерний вибух потужністю 0,3 кт.

«Вибух був проведений на шахті «Юнком» на глибині близько 900 м, його метою було припинення накопичення метану в стовбурах шахти. У результаті вибух не допоміг, і через рік на шахті знову стався викид метану. Раніше на шахті діяла система відкачування води, яка не допускала її до зони вибуху. Зараз же шахта знаходиться на непідконтрольній території «, — розповів міністр.

Схожі новини