Передплата 2024 «Добрий господар»

62 відсотки українців бажають повернутися на роботу у Польщу

Що мотивує їх до цього?

До 62 відсотків укрїнців, які вже працювали у Польщі, висловлюють бажання знову повернутися туди на роботу. Про це свідчить звіт Кадрової служби РП «Барометри заробітчанської еміграції — Н1 2018». Для працівників з України найважливішими причинами повернення до Польщі є географічна близькість, яка дозволяє часто відвідувати родини. Про це заявили майже 54 відсотки опитаних.

«Фінанси — одна з найважливіших причин еміграції. Вищий заробіток або можливість професійного розвитку приваблюють працівників. Однак, коли ми обираємо місце майбутньої праці, виникають емоційні аспекти. Відлучаючись від родини і друзів, ми ставимо, серед інших, питання: наскільки часто ми зможемо знову бачитися з ними?». Це дуже яскраво видно з нашого дослідження. Працівники з України вирішують працювати у Польщі, оскільки вона близько до них. Саме тому Польща виграє у інших ринків, коли мова заходить про робітників зі Сходу. Звісно, зарплата теж важлива. У Польщі українці заробляють учетверо більше, ніж на батьківщині", — каже президент Комунікаційної службт Кшиштоф Інґлот.

До 62 відсотків опитаних українців заявили про бажання ще раз повернутися на роботу у Польщу. Бажання повернутися свідчить, що працівники з-за східного кордону відчувають себе у Польщі комфортно, — наголошує Personnel Service. Вибір Польщі, як вже сказано, диктується географічною близькістю (54%), а також рівнем зарплат (44%) і відсутністю мовного бар’єру (34%). Останній чинник також важливий для роботодавців, оскільки він дозволяє швидше адаптувати нового працівника до умов роботи.

Кожен п’ятий українець вказує також на можливість великого вибору серед пропозицій роботи. Нестабільність ситуації в Україні є мотиваційним чинником для еміграції для 7% опитаних. Також 7% цінять культурну та соціальну близькість обидвох народів.

Варто також зазначити, що для 5% вибір Польщі був зумовлений неможливістю виїхати на роботу в іншу країну Європи.

Двоє з трьох українців, які шукають роботу в РП, користуються досвідом і контактами своєї родини, друзів. Кожен п’ятий звітує перед сім’єю про свої заробітки та умови праці у Польщі. Тільки 10% тих, хто зацікавлені у трудовій еміграції до РП, користуються послугами агенцій зайнятості, які діють в Україні. Ще менше мотивовані рекламними оголошеннями польських роботодавців і соціальних мереж (6% і 5% відповідно).

Мережа українців, які працюють у Польщі, вже достатньо масштабна, а тому вигідна для використання роботодавцями. Щоб знайти нових працівників, 36% компаній просять допомоги в українців, які вже перебувають у Польщі, 35% звертаються до рекрутингових агенцій, решта (15% і 14% відповідно) послуговуються українськими сайтами та соціальними мережами.

Схожі новини