Розробник «Новачка» пояснив, чому Скрипалі вижили після отруєння

Хімічна отруйна речовина нервово-паралітичної дії «Новачок», якою отруїли колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію у Великобританії не могла мати для них смертельних наслідків.

Про це науковець Віл Мірзаянов, який брав участь у створенні «Новачка» пояснив в інтерв'ю «Комерсанту».

«Я вам скажу, чому Скрипалі не загинули і люди навколо теж не особливо постраждали. Вони поїхали в ресторан, в їх відсутність намазали ручку дверей сумішшю А-234 в желе. Справа в тому, що, коли намазали, почалася реакція гідролізу — реакція речовини з водою миттєво починається. І за цей час концентрація речовини встигла впасти, принаймні в кілька разів. І тому вони отримали дозу, але не летальну, тому що розрахункова концентрація впала», — розповів він.

Вчений наголосив, що недоліком цієї серії «Новачка» є те, що він має високу гідровразливість, і є стійким тільки в умовах відсутності вологи. А от при зіткненні з водою, втрачає свої властивості.

За його словами, чисту отруту могли виготовити тільки в спеціальній лабораторії і висококваліфікованому центрі.