Передплата 2024 «Добра кухня»

До «сотні» — за 1,8 секунди!

Чи втре носа «Теслі» новий тайванський електрокар?

Компанія Xing Mobility з Тайваню ставить собі за мету до кінця нинішнього року добудувати електричний суперкар Miss R, який також матиме риси позашляховика. Залишилося небагато — прототип уже готовий, на шасі встановили тимчасовий кузов на період тестів. У Xing Mobility збираються «втерти носа» дитяті Ілона Маска та перевершити його Tesla Roadster у динаміці розгону. Всього планують виготовити 20 екземплярів суперелектрокара за ціною по мільйону доларів за штуку.

Miss R оснащений чотирма двигунами з сумарною потужністю 1360 «коней», і завдяки такій фантастичній тязі повинен розганятися до «сотні» за 1,8 секунди! Фірма з Тайбея не приховує, що хоче за цим показником перевершити Tesla Roadster, яка набирає 96,5 км/год. за 1,9 сек. У максимальній швидкості новинка змагатися з «Теслою» не буде: розробники заявили «лише» 270 км/год. Про рекордний запас ходу теж не йдеться — у Xing Mobility віддають перевагу «гарячій» заміні батарей за п’ять хвилин.

Зрештою, найголовніше у проекті — це Xing Battery System, яка помітно відрізняється від батарейної системи «Тесли». Тайванці використовують 98 компактних модулів, в кожному з них — 42 літієво-іонних «пальчикових» елементів. Загалом — 4116, а у машин Маска — 7104.

Щоб уникнути перегрівання під час швидкого заряду або розряду, застосували охолодження спеціальною рідиною, що не проводить струм.

Компанія Xing Mobility не претендує на статус автовиробника. На меті — стати великим постачальником компонентів для різноманітного електричного транспорту: скутерів, автобусів, вантажівок, катерів тощо. А Miss R створили, аби продемонструвати потенціал нових систем.

Схожі новини