Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Савченко «світить» до двох років тюрми

І зовсім не за підготовку силового перевороту

Поки Надія Савченко відбуває «запобіжний» арешт у СІЗО, у Нацагентстві з питань запобігання корупції всі очі прогледіли, очікуючи на її е-декларацію. Але досі не дочекалися.

«Прострочка» — це вже адмінстаття. Неподання декларації — кримінальна відповідальність.

За невчасно подану е-декларацію передбачений штраф — від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів (850−1700 гривень). Якщо ж на звіт взагалі «забити», санкції серйозніші. Мінімум — 42 тисячі 500 гривень штрафу, максимум — два роки тюрми. Щоправда, спершу доведеться довести суду, що особа, яка зобов’язана була подати декларацію, не зробила цього умисно. Тут перевага — в адвокатів Савченко: ну чим СІЗО не поважна причина для неподання чи несвоєчасного подання декларації?

Савченко не єдина з 422 депутатів Верховної Ради, чиїх е-звітів досі немає на сайті НАЗК. «Ігноркомпанію» арештантці склали двоє нардепівутікачів — Сергій Клюєв та Олександр Онищенко. Замикає четвірку нардеп зі «Самопомочі» Андрій Журжій. П’ятим «штрафником» був представник «БПП» Богдан Онуфрик. Але за спізнення на добу (подав декларацію не 1, а 2 квітня) його точно не покарають.

Схожі новини