Передплата 2024 «Добра кухня»

Пропозиції Росії щодо транзиту газу для України є збитковими, — Насалик

  • 11.04.2018, 18:23
  • 636

Україну не влаштує транзит 10−15 млрд куб. м газу на рік із 2020 року, як це пропонує російський «Газпром», оскільки прокачування такого малого обсягу було б економічно збитковим.

Про стверджує міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик., передає Інтерфакс-Україна.

«Заяви Міллера (голова правління „Газпрому“ Олексій Міллер. — ред), що вони залишать 10−15 млрд куб. м і прокачуватимуть їх через Україну — наша країна не піде на такі обсяги. Для України це невигідно! За таких обставин нам треба буде ще вкладати свої кошти, щоб прокачувати цей обсяг газу», — сказав міністр журналістам.

Ігор Насалик додав, що економічно вигідним транзит є за річного об'єму не менше ніж 40 млрд куб. м.

«За об'єму транзиту близько 40 млрд куб. м — економічні показники такі ж, як у „Північного потоку“. За збільшення об'єму понад 40 млрд куб. м — транспортування через ГТС України економічно вигідніше, ніж через „Північний потік“. Якщо європейці керуються лише економікою, про що говориться, то проект української ГТС економічніший», — зазначив глава Міненерговугілля.

Як повідомлялося, раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про необхідність зберегти транзит газу через Україну після 2019 року.

У свою чергу Олексій Міллер повідомив про готовність «Газпрому» забезпечити транзит через Україну на рівні 10−15 млрд куб. м на рік за «обґрунтування українською стороною економічної доцільності нового контракту».

Пропускна здатність ГТС України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході — 178,5 млрд куб. м, зокрема до країн Європи 142,5 млрд куб. м, до Молдови — 3,5 млрд куб. м.

Схожі новини