Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На окупованому Донбасі від голоду померло 800 людей похилого віку

  • 11.04.2018, 08:55
  • 700

На непідконтрольній українській владі території Донецької та Луганської областей в будинках-інтернатах для людей похилого віку за рік від голоду померли майже 800 людей.

Про це пише Gazeta.ua.

У будинках для людей похилого віку, які перебувають на непідконтрольній Україні території знаходилися 3 800 осіб. «Ми отримували дзвінки від ветеранської організації Алчевська з повідомленнями про випадки смерті від голоду. У той час установи від нас брали продукти, пральні машини, бойлери. Наступного разу статистику по кількості інтернатних жителів ми збирали в лютому 2015 року. Тоді їх залишилося 3000 — 800 старих померли тому, що їх годували раз на день. Тоді тільки один будинок престарілих погодився прийняти у нас тушонку, побутові предмети, але пізніше директора покарала місцева влада, і він перестав з нами спілкуватися. Далі ніхто не виходив на зв'язок ні з нами, волонтерами, ні з міністерством соціальної політики», — розповіла директор благодійної організації «Турбота про літніх в Україні» Галина Полякова в інтерв'ю виданню LB.ua.

Зараз з інтернатами для літніх немає зв'язку. «Ми не знаємо, що зараз відбувається з будинками для людей похилого віку на непідконтрольній території. Тому що вони перестали підтримувати з нами зв'язок», — підкреслила вона.

Полякова уточнила, що спочатку в будинках-інтернатах для людей похилого віку знаходилося 10 тис. осіб. «Коли їм запропонували евакуюватися, за інформацією, яку я отримала від Мінсоцполітики, виїхати погодилося лише 28 чоловік. Вивезти старих було складно — вони чинили опір, не могли за станом здоров'я, деякі були дементні — не могли сприймати реальність. Ми самостійно вивозили людей з замінованого Старомихайлівського заказника і Макіївського психоневрологічних інтернатів «, — додала вона.

Схожі новини