Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Україна готова платити пенсії на окупований Донбас через Червоний Хрест, — Жебрівський

  • 09.04.2018, 16:05
  • 1 080

Україна може надати Червоному Хресту повноваження виплачувати пенсії пенсіонерам окупованого Донбасу.

Про це в інтерв'ю DW повідомив очільник Донецької області Павло Жебрівський.

«Якщо Червоний Хрест візьме зобов’язання виплачувати на території, тимчасово окупованій Росією, пенсії і буде бачити, кому платить, то український уряд, я думаю, не буде заперечувати. Поки що механізмів, як без ідентифікації проводити виплати, ми не змогли ні з донорами, ні з ким відпрацювати», — розповів Жебрівський.

За його словами пенсіонерам з окупованого Донбасу доводиться регулярно перетинати лінію фронту, щоб проходити обов’язкову ідентифікацію в «Ощадбанку» і не втратити українську пенсію.

«Серед 3,3 мільйона пенсіонерів — внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані в нас — десь 200−250 тисяч, за нашими даними, постійно проживають на підконтрольній Україні території. Інші — ні. Найбільше вони скаржаться на те, що мають приїжджати, щоб проходити ідентифікацію (якщо пенсіонер — ВПО не прийде особисто у відділення „Ощадбанку“ один-два рази на півроку, виплата пенсії йому може бути заблокована. -ред). Але як по-іншому? На тій території українських банків немає. Держава Україна зберігає свої зобов’язання платити пенсії, але хоче бачити, кому платить, що виплата йде саме тій людині. Чи жива ця людина, чи ні? Чи карточка банківська в цієї людині, чи відібрали бойовики? Чи, вибачте мене, син-алкоголік, який замість батьків отримує пенсію, і залишає стареньких без засобів для існування!», — зазначив Павло Жебрівський.

Він також розповів, про настрої мешканців окупованої території Донбасу щодо російсько-української війни дещо змінилися, втім охочих «жити в Росії» таки вистачає. «Останні соціологічні дані, які я бачив, це те, що не видно тих, хто хоче жити в так званій „ДНР“. Є близько 12−15 відсотків людей, які хочуть жити в „єдиній країні з Росією“. Більшість з них за віком старші 65 років. Але до 80−90 відсотків людей — це ті, хто вважає Україну своєю державою, себе громадянами цієї держави… І чим далі від фронту, тим більше люди живуть тими проблемами, що і вся Україна. Високі тарифи, низька заробітна платня, інші речі. На сьогоднішній день якихось разючих відмінностей в настроях людей на території Донеччини і, припустімо, Харківщини тощо ми не спостерігаємо. А ось біля лінії розмежування… Ясно, що ключове питання для людей єдине — щоб не стріляли», — зауважив Жебрівський.

Схожі новини