Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи схиляв Манафорт Януковича до підписання угоди про асоціацію з ЄС: колишній керівник офісу лобіста із США розповів про його роботу в Києві

  • 08.04.2018, 13:30
  • 629

Костянтин Килимник, згаданий у судових документах адвоката Роберта Мюллера, що стосуються втручання Росії у вибори в США, розповів, як в Україні працював з Полом Манафортом.

Про це інформує газета «День» з посиланням на Радіо «Свобода».

Як повідомляє видання, інформація про людину, яка працювала з Манафортом була опублікована після особистого інтерв'ю, листувань і діалогів, які тривали до 2017 року.

Справжнє ім'я помічника Манафорта не відомо, повідомляється, що ідентифікований ЗМІ як Костянтин Килимник, чоловік керував офісом Манафорта у Києві з 2005 по 2015 рр., також він «бачив, як Манафорт працював в різних країнах», які «знаходяться в Європі та Африці».

Килимник заявив, що Манафорт турбувався про дві речі: «особисті амбіції та про Україну». Він заявив, що Янукович не прислухався до Манафорта, який будував плани про «зміцнення зв'язку України із Заходом, в тому числі за допомогою угоди про політичну асоціацію і торговий пакт з ЄС».

«(Манафорт) хотів, щоб Янукович був обраний на другий термін… Він зрозумів, що угода забезпечить обрання Януковича на другий термін», — сказав Килимник.

Однак Янукович відмовився від угоди і підписав угоду з РФ.

Килимник сказав, що Манафорт залишив Київ у листопаді 2013 року, за тиждень до того, як Україна відмовилася підписати угоду з ЄС на Вільнюському саміті, що викликало протести і кровопролиття на Євромайдані.

Килимник повідомив, що як тільки Янукович не зміг підписати договір, Манафорт припинив з ним спілкування.

Однак після розгону Майдану 30 листопада 2013 року, Манафорт відправив одне повідомлення Януковичу з порадою звільнити тодішнього МВС Захарченко, однак Янукович цього не зробив.

Пізніше в 2014 році Манафорт був найнятий для реформування «Партії регіонів», за його порадою перейменовану в «Опозиційний блок», проте влітку між Манафортом і керівництвом знову виникли проблеми через небажання керівництва слідувати порадам Манафорта. Манафорт знову залишив Україну і повернувся в 2015.

«Єдина людина, з яким Манафорт може розмовляти в Україні, це я», — сказав Килимник.

Килимник сказав, що його контракт закінчився в 2015 році і з тих пір він не мав відношення до компанії Манафорта.

Після того, як в 2016 році Манафорт почав працювати на Трампа, Килимник спілкувався з ним «кожні пару місяців», розповідаючи новини про колишніх клієнтів Манафорта. Деякі джерела стверджують, що Килимник вплинув на рішення США надати Україні смертоносну зброю. Килимник це заперечує. Килимник повідомив, що народився в 1970 році і ріс в Кривому Розі, потім переїхав до Москви, де в 1990-х вивчав мови у військовому інституті. Після цього він працював військовим перекладачем РФ, зокрема, у Швеції. Є версія, що Килимник працює на ГРУ, однак він це заперечує, заявляючи, що немає фактів, що підтверджують таку думку.

Схожі новини