Передплата 2024 ВЗ

В результаті хіматаки в Сирії загинуло щонайменше 70 людей

  • 08.04.2018, 11:28
  • 690

Лікарі та рятувальники, які працюють в Сирії, повідомляють, що у Думі — останньому підконтрольному повстанцям місті в Східній Гуті — 7 квітня сталася хімічна атака, внаслідок якої загинуло щонайменше 70 людей.

Про це повідомляє BBC.

Волонтерська організація «Білі каски» опублікувала фотографії людських тіл у підвалах. На їхню думку, число жертв може зрости.

Підтвердження цієї інформації з незалежних джерел немає. Влада Сирії інформацію про хімічну атаку назвали сфабрикованою.

Водночас Держдепартамент США вже заявив, що уважно стежить за повідомленнями про можливе застосування хімічної зброї і якщо вони підтвердяться, то Росія, яка підтримує владу Сирії, має разом з Дамаском нести відповідальність за те, що сталося.

Представники російської влади 6 квітня, тобто за день до ймовірної атаки, заявили, що повстанська організація «Фронт ан-Нусра» готує у підконтрольних їй районах атаки із застосуванням хлору. Ще раніше схожу заяву робив президент Росії Володимир Путін.

Про хімічну атаку в місті Дума повідомили відразу кілька моніторингових та медичних груп, які працюють у Сирії, проте всі вони наводять різні дані про кількість жертв.

Медіацентр Гути, який підтримує сирійських повстанців, заявив, що після атаки від задухи загинули 75 людей, і ще близько тисячі людей постраждали. Джерелом отрути організація назвала бомбу, скинуту з вертольота, яка ймовірно містила зарин.

Союз медичних організацій — благодійна організація, яка базується у США та співпрацює з сирійськими лікарнями — повідомив ВВС, що у лікарні біля Дамаска підтвердили факт загибелі 70 осіб.

Там також заявили, що, згідно зі звітами з місця атаки, загиблих може бути значно більше — до 180 осіб. Однак дістатися до всіх тіл вночі не вдалося через темряву і артобстріли.

У деяких постраждалих, за даними Союзу, спостерігаються симптоми, характерні для ураження хлором або нервово-паралітичним газом.

Сирійське державне новинне агентство САНА в свою чергу заявило, що повідомлення про хімічну атаку вигадані повстанцями, які усвідомлюють неминучість своєї поразки і намагаються перешкодити просуванню урядових військ.

Схожі новини