Передплата 2024 «Добра кухня»

Міграція з України наблизилась до критичної

  • 06.04.2018, 18:28
  • 949

В найближчі роки міграційні процеси в Україні посиляться за рахунок високого попиту на кваліфіковану робочу силу, а через кілька десятків років дефіцит кадрів в Україні загрожуватиме економічній безпеці держави.

Про це йдеться у сюжеті Радіо НВ.

За три роки з 2013 по 2016 кількість економічно активного населення віком від 15 до 70 років в Україні скоротилася з майже 21 млн до 18 млн. За цей же період чисельність штатних працівників зменшилася на 2 млн, а самозайнятих — на 2,5 млн.

Взагалі серед населення економічно активна частка наразі не досягає 50%. За експертними оцінками, сьогодні за кордоном працюють до 5 млн українців. Найбільше працювати за кордон від’їжджають до Польщі, Чехії та Угорщини.

Міжнародна організація з міграції оцінює можливе потенційне збільшення кількості міжнародних трудових мігрантів у короткостроковій перспективі на 41%. Серед потенційних трудових мігрантів майже половина — віком від 18 до 29 років.

Саме серед таких молодих людей кількість довгострокових трудових мігрантів, які вирішили не повертатися до Україні, є майже вдвічі більшою ніж серед людей віком від 45 до 65 років. Додатковий ризик для українського ринку праці — збільшення кількості студентів, що навчаються за кордоном.

В Україні кадровий голод вже загрожує національній безпеці, заявив голова Ради Федерації роботодавців України Дмитро Олійник. Ситуація ще більше почала ускладнюватися після введення безвізового режиму з ЕС.

Сусідні країни намагаються на повну використати компетенції українських робітників. Україна інвестує в їх навчання, але люди величезним потоком переїжджають за кордон для працевлаштування. Зупиняти це тільки за рахунок підняття зарплати не є єдиним вірним шляхом, вважає голова ради ФРУ.

«Ми як роботодавці вважаємо, що мотивація, звичайно, це хороший стимул для того, щоб працівник залишався в Україні. Але мотивація з розрахунку „на раз-два підняли заробітну плату“ — вона не працює, — переконаний Олійник. — Працює система сполучених сосудів: піднімається економіка, продуктивність праці збільшується — відповідно, є можливості для бізнесу піднімати оплату праці».

Один з кроків поліпшення ситуації з нестачею кадрів — це повернення трудових мігрантів назад до України, але для цього потрібно працювати в кількох напрямках, заявив економіст, директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський. На його думку, необхідно проводити реформи з перетворення України на дійсно динамічну економіку з високим попитом на робочу силу з адекватною зарплатою.

Окрім того, потрібно створювати додаткові можливості для трудових мігрантів, які хочуть повернутися сюди і вкладати кошти в економіку, з відповідними умовами та фінансовими гарантіями для цієї категорії. Проте цим повинна опікуватися не тільки держава, але й український бізнес, який має стати прозорим і не високоризиковим.

Петро Порошенко назвав трудову міграцію кроком до інтеграції з ЄС. Президент зазначив, що детінізація зарплат і їх підвищення стануть головними інструментами припинення відтоку робочої сили.

«Вже нема проблеми безробіття. Проблема є з точністю до навпаки, — вважає президент України. — Зрозуміло, що це є середня температура по палаті, десь людям нема де працювати, а десь на кваліфіковану робочу силу полюють рекрутери, в тому числі іноземні, бо підписання Угоди про асоціацію [з ЄС] означає, що у нас вільний рух товарів, послуг, капіталів і робочої сили».

За даними Державного комітету статистики, 71% українських трудових мігрантів головною причиною міграції назвали низьку зарплату в Україні.

Схожі новини