Передплата 2024 «Добрий господар»

На Благовіщення Бог «розмикає» землю

Цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл і сповістив їй благу вість

Благовіщення Пресвятої Богородиці — один з найвеличніших празників християнства. Дата свята не змінюється, його щороку святкують 7 квітня. Цього дня Діві Марії явився Архангел Гавриїл і сповістив їй благу вість про майбутнє народження Ісуса Христа — Сина Божого.

До 14 років Богородицю виховували у храмі, а потім, згідно із законом, змушена була покинути стіни храму, оскільки стала повнолітньою. Через це мала повернутися до батьків або вийти заміж. Священики мали намір видати її заміж, однак Марія вирішила присвятити себе Богові. Тоді священики заручили її з далеким родичем, 80-річним старцем Йосифом, аби він піклувався про неї. У галілейському місті Назареті, в будинку Йосифа, Пресвята Діва Марія жила так само скромно, як і у храмі.

Через чотири місяці після заручин Ангел явився Марії і сповістив: «Радуйся, Благодатна! Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками». Архангел Гавриїл сповістив благу вість, що саме вона обрана стати Матір’ю Божою!

В Україну свято прийшло з запровадженням християнства. Воно ще має іншу назву — «третя зустріч весни» — після Стрітення і Сорока мучеників. На Благовіщення весна остаточно перемагає зиму. За повір’ям, Бог благословляє землю і відкриває її для посівних робіт. Тому тільки після Благовіщення можна починати польові роботи.

«Турбувати» землю до цього дня вважається гріхом. Українські селяни і досі дотримуються цього давнього звичаю. Старі люди колись у цей день навіть боялися випадково взяти насіння в руки. Казали, коли торкнутися бурякового насіння, то виросте не солодкий буряк, а гірка редька… Вважали, на Благовіщення Бог «розмикає» землю і, розкривши небеса, нахиляє голову до самої землі, щоб зігріти її своїм теплом.

За народними переказами, на Благовіщення не можна нічого робити. Старі люди казали: «На Благовіщення птаха гнізда не в’є, а дівчина коси не плете».

Народні прикмети

 На Благовіщення не можна нічого віддавати з дому, особливо позичати гроші. За повір’ям, так можна віддати своє здоров’я і благополуччя.

 На Благовіщення не можна стригтися, фарбувати волосся і заплітати коси. Не можна шити і плести.

 Не можна 7 квітня палити свічки. Можна пропустити і не побачити світло Ангела.

 Бажано не одягати новий одяг. Кажуть, порветься або забрудниться так, що важко буде відіпрати.

 За переказами, якщо на Благовіщення дівчина, йдучи по воду, знайде квітучий первоцвіт — цього ж року вийде заміж. А та, яка хоче стати ще гарнішою, має налити в миску холодної води, пустити плавати первоцвіт (пролісок) і вмитися цією водою.

Схожі новини