Передплата 2024 «Добра кухня»

Політики й чиновники «висповідалися» перед країною

Наскільки чесно зробили це — оцінить антикорупційне агентство

У наших громадян з’явилася можливість «розгледіти під мікроскопом» статки столичних і місцевих держслужбовців, депутатів, відповідальних працівників органів місцевого самоврядування, суддів, прокурорів та інших чинів, яких наділено владними повноваженнями. Хто чим володіє, можна дізнатися з електронних звітів, які ці особи, відповідно до закону, до 1 квітня власноруч внесли в Єдиний державний реєстр декларацій.

Тепер будь-хто з нас може зайти на сайт Національного агентства з питань запобігання корупції і дізнатися інформацію не тільки про активи президента, прем’єра, спікера, голови облдержадміністрації, а й про матеріальне та фінансове становище керівників РДА, райради, інших місцевих держслужбовців, сільських голів тощо. А заодно написати скаргу на ту чи іншу особу, якщо відомо, що та щось зі свого майна-коштів приховала…

За повідомленням НАЗК, електронні декларації за 2017 рік подали 816 509 осіб. Переглянувши ці документи, дізнаєтеся не тільки про високі зарплати «слуг народу», володіння акціями підприємств, гектарами землі, про гаражі власних і записаних на родичів машин, а й про зовсім несподівані активи. Скажімо, один із нардепів повідомив, що має право власності на… церкву. Інший — що виграв півмільйона гривень у лотерею. А один із голів райради у Галичині сповістив, що володіє… водонапірною баштою.

За 2017 рік президент Петро Порошенко отримав доходів на 16 млн. 303 тис. 874 грн., з них — майже 16 млн. грн. — це відсотки за депозитами. Переплюнув главу держави лідер Радикальної партії Олег Ляшко, який збагатів на 20,6 млн. грн. У звітному році головний «радикал» купив собі помешкання за 11

млн. грн. у Козині під Києвом. Якщо вірити е-декларації, зовсім не має нерухомості Юлія Тимошенко. Житло орендує у двою рідної сестри. Ні кола ні двора (тобто ні хати, ні машини) не має і Генпрокурор Юрій Луценко. Всю власність записано на його дружину…

Хоча декларантам доводиться заповнювати звіти другий рік поспіль, вони так і не навчилися робити це ретельно. У НАЗК кажуть, політики-чиновники неправильно перекладали з іноземної мови на державну і вписували у декларацію свої прізвища, губили паролі до електронно-цифрових підписів, забували зареєструвати електронну пошту на вітчизняних сайтах і користувалися порталами країни-агресора — mail.ru, list.ru, yandex.ru.

Зараз у НАЗК гарячий період — треба перевірити, хто з політиків, чиновників написав в е-деклараціях правду, а хто намагався обвести державу довкола пальця.

А тим часом…

Парламентський Комітет з питань запобігання і протидії корупції 4 квітня рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу законопроекти, які скасовують декларування для громадських активістів та звільняють їх від кримінальної відповідальності за неподання цих звітів. Таку вимогу перед українськими законодавцями висували президент України, країни Євросоюзу, Венеціанська комісія.

Схожі новини