Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Під час візиту до США Грибаускайте розповіла Трампу про українських воїнів-героїв

  • 05.04.2018, 08:53
  • 635

Президент Литви Даля Грібаускайте під час зустрічі лідерів країн Балтії з президентом США Дональдом Трампом розповіла американському главі, що Україна створила збройні сили, які здатні себе захистити.

Про це вона розповіла в ексклюзивних коментарях українській службі «Голосу Америки».

«Звичайно, коли ми говорили про безпеку регіону, питання України піднімалось, ми говорили про поведінку Росії, безпеку України і, звичайно, підтримку Україні», — наголосила Грибаускайте.

​Протягом саміту, Трамп запитував про українських військовослужбовців, про те, як Україна захищається. «Я сказала Трампу, що Ваші (українські) військові є героями і, що вони можуть боротись за свою країну, за незалежність і, що Україна створила збройні сили, які здатні себе захистити», — сказала Грибаускайте.

Реформа НАТО та безпека регіону стали основними темами саміту трьох країн Балтії та США, що відбувся у вівторок. Далія Грибаускайте високо оцінила підписання декларації про дотримання статті 5 Північноатлантичного договору. Ця декларація містить «усі необхідні елементи, щоб регіон став більш безпечним і обороноздатним».

Країни Балтії — приклад для Європи в сфері енергетики, переконана Грибаускайте.

«Ми маємо справжню незалежність, тому що Росія завжди використовували енергетику як інструмент впливу на політику, впливу на країни загалом», — наголосила вона.

Інші європейські країни мають наслідувати приклад країн Балтії в досягненні незалежності від монопольного постачальника, вважає вона.

«Ми відкрили термінал зрідженого газу в Клайпеді і ми можемо постачати у всі країни Балтії, якщо це потрібно, і можемо обирати чи купувати з Європи, чи з Росії, чи у Сполучених Штатів.

Коментуючи підтримку деякими європейськими країнами газпромівського проекту «Північний потік-2», Грибаускайте зазначила: «Нас дивує, що Європа йде у зворотньому напрямку і не бачить загрози. Ми вже пережили загрозу. Це — наша історія, це наше знання і ми ніколи не повернемось і ніколи це не повторимо. Ми є найкращим прикладом в Європі.

Сподіваюсь, Європа скоро зрозуміє, що чим більше постачальників, тим краща ціна, міцніша безпека і краща ціна для споживачів в Європі", — переконана президент Литви.

Схожі новини