Ковбаси з туалетного паперу більше не робитимуть? (Інфографіка)

В Україні запровадили нову систему контролю якості і безпеки харчових продуктів


Держава не диктуватиме підприємствам, що і як робити, а буде тільки контролювати, щоб продукція була безпечною.

Закон «Про держконтроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», який набув чинності, передбачає, що перевірки.

бізнесу контролюючі органи зможуть проводити без попередження. Також вводиться новий формат періодичності таких перевірок. Підприємства будуть перевіряти залежно від ступеня ризику для життя і здоров’я людей. «Підприємство, віднесене до високого ступеня ризику, буде перевірятися раз на квартал», — йдеться у повідомленні Держслужби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Інспектори будуть здійснювати перевірки згідно з уніфікованими актами перевірки. Документ міститиме вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним. Якщо на якомусь підприємстві виявлять небезпечну продукцію, інформація про це з’явиться на сайті Держслужби.

На порушників чекають нові санкції. Сума штрафу для юридичних осіб може сягати 70 тисяч гривень — залежно від скоєного правопорушення. Якщо на виробництві інспектор виявить фактори, що становлять загрозу для життя і здоров’я, може прийняти рішення про припинення роботи підприємства на термін до 10 робочих днів.

Перевірки можуть проходити не тільки на виробництві, а й на складах і у магазинах. Інспектори будуть вести відеофіксацію перевірки, але це можуть також робити власники.