Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Депутати запропонували альтернативний закон про валюту

  • 04.04.2018, 18:19
  • 716

У Верховній Раді 3 квітня зареєстрували альтернативний проект закону Про валюту (№ 8152−1).

Про це написав депутат Радикальної партії, член Комітету з питань фінансової політики Сергій Рибалка на своїй Facebook-сторінці.

Як відзначає Рибалка, закон про валюту не влаштовує депутатів, оскільки «надає надмірні повноваження Національному банку (НБУ) по ліцензуванню валютних операцій».

Він зазначає, що закон також «дозволяє НБУ вільно накладати які завгодно штрафи, що суперечить положенням Конституції України та низки законів України».

При цьому, депутати пропонують визначити чіткі підстави, умови та порядок застосування валютних обмежень, а також чітко визначити механізми застосування відповідальності за порушення валютного застосування та розміри штрафів.

За словами Рибалки, це сприятиме розвитку підприємства, торгівлі та інвестицій в Україну.

Авторами законопроекту є Тетяна Острикова, Іван Мірошниченко, Андрій Журжій, Сергій Кіраль, Олег Лаврик, Олександр Опанасенко, Роман Семенуха, Ярослав Маркевич, Олена Сотник, (Самопоміч), Віктор Галасюк, Сергій Рибалка (Радикальна партія Олега Ляшка), Леонід Ємець (Народний фронт) та Вікторія Пташник.

Нагадаємо, що 1 грудня 2016 року, НБУ оприлюднив концепцію нової моделі валютного регулювання, а також «дорожню карту» з її введення.

Концепція передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом «дозволено все, що прямо не заборонено». При цьому режим вільного руху капіталу передбачає відсутність валютних обмежень, отже, він не потребує валютного контролю. Контроль за дотриманням валютного законодавства буде покладено на валютний нагляд.

Схожі новини