Передплата 2024 ВЗ

Метеорологи попередили про серйозні кліматичні аномалії

  • 01.04.2018, 13:18
  • 845

За останні 20 років частота дощів істотно скоротилася, опади проходять на набагато меншій території планети, проте є надмірними і завдають все більших збитків.

Цей факт турбує вчених, оскільки схожі метеорологічні зміни призводять до жахливих руйнувань. Фахівці розглядають відразу кілька явищ, які проявляються одночасно, пише норвезький Aftenposten.

Старший науковий співробітник Метеорологічного інституту Расмус Бенестад знайшов вельми незвичайне пояснення. На думку вченого, територія земної кулі, де постійно йдуть дощі, сильно скоротилася за останні 20 років.

Як зазначив Бенестад, дощ або сніг завжди йшов над приблизно 25% поверхні Землі. В останні ж роки ця територія зменшилася до 23%.

«Ця тенденція викликає занепокоєння. Глобальне потепління призводить до того, що зростає випаровування з поверхні океану і землі. А те, що випарувалося, має знову випасти у віигляді опадів. Коли ареал, схильний до випадання опадів, зменшується, це означає, що, якщо вже дощ почався, він стає сильнішим», — зазначив учений, проаналізувавши вимірювання рівня опадів, зроблені за допомогою супутників з 1998 по 2016 рік.

Так дослідники називають три можливих причини того, що відбувається: все більше тепле повітря утримує більше вологи, більш тепле повітря призводить до того, що хмари розташовуються вище, тобто вони зосереджуються в більш високих шарах атмосфери і краплі дощу випадають ще до того, як потрапляють на землю, а також чим тепліше стає, тим з більшою території відбувається випаровування. Територія, над якою випадають опади, стає набагато меншою.

«Більш висока концентрація опадів збільшує ризик як повеней, так і посухи. Якщо ця тенденція продовжиться, до 2100 року територія, підвладна випадання опадів, скоротиться на цілих 28% в порівнянні з нинішнім рівнем», — запевнив науковець.

За словами Бенестада, наслідки можуть бути найдраматичнішими. Випаровування буде сильно зростати паралельно з тим, що попереду планету чекають лише тепліші десятиліття. З кожним градусом, який приносить з собою глобальне потепління, територія, з якої йде випаровування, буде зростати на 17 мільйонів квадратних кілометрів.

Це означає, що з неба буде падати дуже багато води, а якщо ареал, схильний до осідань, скорочується, відповідно, зростають обсяги надмірних опадів.

Схожі новини