Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Туск очікує більшої активності Польщі у підтримці України

  • 01.04.2018, 12:37
  • 532

Польща завжди відстоювала інтереси України на Заході і «було б дуже погано, якби Варшава змарнувала можливість робити це й надалі».

Про це в інтерв’ю польському телеканалу tvn24 заявив президент Європейської ради Дональд Туск.

«Відносини Є С із Росією є винятково напруженими і тому ми (поляки — ред.) маємо дуже важливі інтереси, які пов'язані з географією. Ще раз повторю: я б очікував на більшу й позитивнішу активність з боку Варшави, оскільки дуже важливо утримати позитивну атмосферу навколо України», — підкреслив Туск.

«Це першочергова справа, але за останні два роки з'явилися запитання щодо політичної підтримки Польщею України», — додав він.

«Польща не може загальмувати в ЄС усі негативні процеси, наприклад, просування в Європі проекту „Північний потік-2“, але Варшава повинна бути безумовним лідером у підтримці незалежності України й свого роду політичним опікуном українських інтересів», — наголосив президент Євроради.

Туск зазначив, що його політичною ціллю у Брюсселі є утримання єдності ЄС щодо України й агресії РФ на Донбасі.

Також він зауважив, що багато країн хочуть мати хороші економічні відносини з Росією і не готові за будь-яку ціну йти на загострення з нею. Натомість, його завдання — «зробити усе можливе, аби ЄС діяв як одна зріла політична організація».

«Тому, не було жодних сумнівів, що справа Скрипаля і реакція на неї РФ вимагають солідарності з Великою Британією. Я був приємно вражений масштабами підтримки навіть серед тих політиків, хто донині був дуже приязно налаштований до президента Путіна і Росії», — підкреслив він.

«Світ є настільки складним і повним загроз на глобальному рівні, що єдність ЄС сьогодні має бути як у справах відносин з Росією, так і Китаю чи США», — переконаний Туск.

Схожі новини