Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перемога України над популізмом має значення для Європи, — Фукуяма

  • 30.03.2018, 09:10
  • 656

Нинішні демократичні перетворення в Україні насправді є частиною глобального процесу боротьби за демократію з популізмом і авторитаризмом, тому успіх українців матиме велике значення не тільки для Європи, а й для світу в цілому.

Таку думку висловив під час виступу в четвер у «Атлантичній раді» в Вашингтоні філософ світового рівня, професор Стенфордського університету Френсіс Фукуяма, передає Укрінформ.

«Україна насправді перебуває на передовій більш широкої боротьби за ліберальну демократію з різними популістами та авторитарними силами у світі, що триває прямо зараз», — зауважив науковець.

Він підкреслив, що Україна є важливою державою в Європі та Євразії, але вплив того, що відбувається в цій країні, поширюватиметься також на інші частини світу.

Характеризуючи боротьбу за демократію в Україні, Фукуяма зауважив, що суттєвий поштовх відбувся під час Помаранчевої революції, яка сталася в країні в 2004році. Зрештою, продовження цієї ідеї зазнало невдачі через неспроможність подолати корупцію та недостатній розвиток державних інституцій. У результаті, українське громадянське суспільство було вимушено пройти весь процес заново, під час Революції Гідності. Хоча в другому випадку, як і в першому, момент реформ поступово ослабився, зазначив філософ.

Серед причин, чому так сталося, Фукуяма назвав, у тому числі, те, що Росія вклала багато зусиль і часу, аби підірвати демократичний експеримент.

Тим не менше, «успіх перетворення України матиме значення для Європи, а також для світу», підсумував Френсіс Фукуяма.

Схожі новини