Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чи була Савченко завербована ФСБ: думки її знайомих, політиків, військових і агентів спецслужб

  • 30.03.2018, 08:56
  • 797

За останній тиждень, що минув після арешту Надії Савченко, політики і експерти висували різноманітні версії, котрі пояснювали б її поведінку. Дуже часто лунали думки про вербування українки російськими спецслужбами та зв’язки із кумом Володимира Путіна Віктором Медведчуком.

Про це йдеться в сюжеті ТСН. Чи не вперше в об’єктиви телекамер Надія потрапила студенткою університету Повітряних сил у Харкові 12 років тому. У 2006 році вона брала участь у воєнізованій грі молоді «СВІМ». Організував те дійство теперішній народний депутат від «Опозиційного блоку» Ігор Шурма, якого негласно називають «людиною Медведчука».

Багатьом здається підозрілим, що вже тоді Савченко та Шурму в півторамільйонному Харкові звели спільні інтереси. Зараз же на тлі її арешту та багатьох версій, хто ж вона насправді, блогер Денис Казанський ще більше вірить у цей зв’язок. «Я не можу стверджувати, що вона там була невипадково чи випадково, але ми бачимо, що перетиналися її шляхи з медведчуківцями вже тоді, за багато років до того, як все сталося і, звісно, якщо роздувати конспірологію, то, можливо, вона і в Росії опинилася невипадково», — задається питанням він.

Шурма пригадує, що йому Савченко рекомендували 12 років тому, як надзвичайно активну людину, з якою варто тримати контакт. Політик каже, що дійсно тоді з нею познайомився, але вдруге побачив уже в залі парламенту. Заяви, що саме він звів Надію з Медведчуком, Шурма називає маячнею, а пряме питання, чи вербував він Савченко, політика дратує. «Якщо я вербував, значить, я такий самий? Виходить, що я агент Кремля, чи хто я є? Там я вербував, там не вербував, та ви розберіться зі своїми стукачами, які несуть невідомо що», — заявив він.

За останній тиждень було чимало припущень експертів, що Савченко в боргу у кума Путіна, бо ніби саме Медведчук допоміг їй здійснити мрію — служити в армії. Нібито він замовив за неї слівце під час її витівок на службі в Іраку, а потім начебто допоміг, коли в університеті її визнали «непридатною до польотів». Військові, що були із Савченко в Іраку, та керівництво вишу, де вона навчалася, спілкуватися з журналістами відмовились, а от однокурсник Дмитро певен, що Надія тоді всього досягала сама.

«По-перше, це був довгий період часу, вияснення усього цього, чи придатна вона до навчання, чи не придатна. Вона звернулась до міністра оборони за консультацією, за порадою, я не знаю, в чому насправді там полягала бесіда, але на той момент було прийнято рішення дати їй повторну спробу», — розповів він.

Савченко неодноразово заявляла, що Медведчука поважає, але ніколи з ним не зустрічалась. Однак із кумом Путіна зв’язок у неї останні кілька років точно був — через сестру Віру. «З Медведчуком контактувала її сестра Віра, контактувала досить серйозно. Тому, чи могли ці контакти вести до чогось більшого, крім звільнення, я впевнений, що так», — зізнався російський адвокат Савченко Марк Фейгін. Він зі своєю колишньою підзахисною вже давно не спілкується, але під час її полону бачився з нею частіше за всіх і переконаний, що у в’язниці ФСБ бранку не вербувала. «Я би це виявив, це виявили б консули. Її слова не змінювалися», — запевнив він.

А от зміни у Савченко помітив її колишній військовий побратим Валентин Лихоліт. «Надя тоді, яка вона була, коли ми воювали разом, і зараз — це зовсім інша Надя», — каже військовий з «Айдару» на прізвисько «Батя». Він каже, що Савченко на фронті пробула менше місяця, а в полон бойовиків потрапила під час свого третього бою. Коли ж повернулась з Росії, зв’язків із побратимами не підтримувала, натомість стала більш агресивною. «Вона не завербована, але була помилка, коли вона повернулась, що з нею ніхто не працював. Це був промах і СБУ, і МВС, і МОЗ. У розвідці є медпрепарати, які по якійсь команді або телефонному дзвінку — людина зомбується і робить те, що їм потрібно», — вважає Лихоліт.

Контррозвідник Олександр Скибинецький має значно простіше пояснення. «Є такі люди, їх називають „обезбашенні“, це той психотип, з яким ми маємо сьогодні справу», — каже експерт, який усе життя працював у спецслужбі. На його думку, Савченко на роль агента зовсім не підходить, бо манера її поведінки — епатаж, виклик, некерованість, а з такими рисами вдачі у шпигуни не беруть. Натомість як об’єкт для маніпулювань — Надія є ідеальним варіантом. І цим, на думку контррозвідника, користуються друзі Кремля. «Просто підіграли її настроям, просто підіграли її думкам, які співпали з інтересами, скажімо, російської сторони. Тобто людина, яка може бути запроваджена в українське суспільство, яка збурить все, поламає існуючий лад, приведе до якогось хаосу — мені здається, саме це побачили і саме цьому підіграли», — пояснив Скибинецький.

Схожі новини