Передплата 2024 ВЗ

Скандал з витоками даних у Facebook: материнська компанія Cambridge Analytica працювала в Україні

  • 30.03.2018, 08:15
  • 661

Материнська компанія скандально відомої фірми Cambridge Analytica — британська SCL Elections, провела понад 100 виборчих кампаній у більш ніж 30 країнах світу. Зокрема — в Україні.

Про це повідомляється у матеріалі видання Quartz, передає УНІАН. Зазначається, що Cambridge Analytica — колись маловідома компанія з надання послуг у галузі політичного консалтингу, опинилась у епіцентрі скандалу, який зачіпає США, Велику Британію та соцмережу Facebook.

Раніше було викрито збір CA особистих даних 50 млн користувачів Facebook під час виборчої кампанії Дональда Трампа на президентських виборах у США. Користувачі своєї згоди на збір даних не давали, однак інформація використовувалась задля формування таргетованої політичної реклами. Розглядається також роль компанії у проведенні референдуму щодо Brexit у Британії. Зазначається, що материнська компанія Cambridge Analytica — SCL Elections, має набагато довший слід. Відповідно до даних з документів компанії, до яких отримали доступ журналісти, SCL працювала у 32 країнах. Зокрема — в Європі, Північній та Південній Америці, Азії, Африці та у регіоні Карибського басейну. У переліку країн, який навели журналісти, фігурує і Україна. Що саме робила SCL Elections в Україні — не уточнюється. Тим часом, у веб-архівах збереглись матеріали, за якими SCL Elections працювала в Україні у 2004 році. До компанії начебто звертались представники «помаранчевої коаліції».

Нагадаємо, Гендиректора британської компанії Cambridge Analytica відсторонили від роботи через звинувачення у використанні особистих даних 50 мільйонів користувачів Facebook. У компанії оголосили про проведення самостійного незалежного розслідування і пообіцяли публічно поділитися його результатами після закінчення.

Схожі новини