Передплата 2024 «Добрий господар»

Поки однолітки «сиділи» у соцмережах, Софія думала, як допомогти незрячим

Львівська школярка представить свій винахід на Міжнародній олімпіаді геніїв у США

16-річна Софія Петришин винайшла прилад, що допоможе соціалізуватися людям із вадами зору. Також його можна буде використовувати у комерційних проектах, де потрібно засекретити інформацію, яка передається (наприклад, у банкоматах).

Пристрій перетворює цифрову інформацію у шрифт Брайля, що полегшуватиме незрячим користування технікою. Винахід здобув перемогу на всеукраїнському конкурсі Intel Techno Ukraine. Зараз одинадцятикласниця готується представити його у Нью-Йорку на Міжнародній олімпіаді геніїв, яка пройде у червні. Intel ISEF — один із найпрестижніших конкурсів винахідників для школярів і випускників шкіл зі всього світу. Переможці отримують можливість безкоштовно здобути вищу освіту у США.

Крім того, їм щомісяця виплачують стипендію. 23 сторінки своєї наукової праці на англійську мову дівчина переклала самостійно.

Над створенням пристрою Софія працювала півроку. Його собівартість — близько тисячі гривень. Незрячі зможуть придбати його за 100−200 доларів (від 2600 до 5200 гривень). Схожі аналоги (без платформи вивчення шрифту Брайля) у світі існують, але коштують набагато дорожче — до 5000 доларів (130 тисяч гривень).

Як працює винахід? Незрячий записує інформацію на SD-карту (портативну флеш-карту пам’яті, яка використовується у мобільних телефонах, цифрових фотоапаратах тощо), запихає її у прилад і під’єднує до джерела живлення. Тоді піднімаються кнопки, які може відчувати на дотик (шрифт Брайля). Вся система поміщається у пластиковій коробці з-під цукерок.

Як розповіла «ВЗ» Софія, у майбутньому вона хоче стати програмістом та підприємцем. Програмістом працює її батько, а мама — математик.

Схожі новини