Найбільше ціну паски підважили масло і яйця

За рік великодня здоба подорожчала на 20 відсотків


Фото poradumo.com.ua

Якщо за продукти для великоднього кошика цьогоріч доведеться викласти на чверть більше, ніж минулого року (за підрахунками Асоціації постачальників торговельних мереж, вміст кошика у середньому обійдеться у 327 гривень), то ціни окремо на паску ощадливих покупців теж не порадують.

У супермаркеті почула розмову двох жіночок, які розглядали стелаж із присипками для паски, фарбами і наліпками для крашанок.

— У хлібному ларку вже паски, бачила, продають. Ось така невеличка — 28 гривень. Простенька, без прикрас. Тільки білою помадкою затерта. — Може, зо дві куплю, щоб голову собі не морочити. А то як свої паски печу, то мало не виходить — напікаю стільки, що потім годі з’їсти. По грошах — не зекономиш. А магазинських і дві вистачить. Багато і так не з’їж, бо не такі смачні, як свої.

У скільки обійдеться великодня випічка господиням, порахували в Асоціації постачальників торгових мереж. Для розрахунків взяли рецепт двокілограмової паски з родзинками. Порівнявши торішні і нинішні ціни на інгредієнти та підбивши суми, з’ясували різницю: 120 гривень цьогоріч проти 100 у 2017 році.

Найвідчутніше подорожчали вершкове масло і яйця. Якщо торік за 300 грамів масла з «паскового» рецепта треба було викласти майже 43 гривні, то цьогоріч вже на «десятку» більше. Шість яєць «поважчали» на сім гривень. Трохи менше, але все ж додало у ціні молоко. З необхідних для паски інгредієнтів трішечки (на 40 копійок за 300 грамів) подешевшав лише цукор.