Передплата 2024 «Добрий господар»

«Посилить русифікацію»: В’ятрович різко розкритикував ідею переходу в Україні на латиницю

  • 29.03.2018, 13:13
  • 583

Перехід від кирилиці на латинку може навіть посилити русифікацію українців.

Таке переконання висловив очільник Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович на своїй сторінці у Facebook.

«„Відмова від кирилиці відгородить нас від Росії і наблизить до Європи“ — головний аргумент її прихильників. Проте насправді зміна письма може відіграти протилежну роль — посилення русифікації. Останні роки дедалі більше російськомовних громадян переходять на українську. Запровадження латинки створить додатковий бар"єр і зупинить багатьох із них. Більш того, така зміна може спровокувати рух в протилежному напрямку — звична кирилична російська для багатьох (особливо, старших людей) буде простішою у використанні, ніж незнайома латинська українська», — наголосив В'ятрович.

Також він опублікував ще один коментар, в якому привів два приклади успішного переходу на латинку та пояснив, чому вони є малокорисними в українському випадку.

«Найуспішнішим прикладом переходу на латинку в історії є турецький. Швидкість (здійснено протягом 2 місяців) та ефективність реформи забезпечив політичний режим тодішньої Туреччини — авторитаризм на чолі з Ататюрком. Тому в Казахстані теж є шанси на успішну відмову від кирилиці. В Україні — ні, адже ми будуємо демократичну систему. Варіант плавного переходу, із паралельним використанням кирилиці та латинки, означатиме фактичну тримовність в країні — дві українські та російська», — написав керівник Українського інституту нацпам'яті.

Схожі новини