Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пластикові вікна обійдуться на 170 тисяч гривень дорожче

Адміністративна комісія вже розглянула 50 протоколів, на перших шість фізичних осіб накладено штрафи

Виконком Львівської міської ради ввів нові штрафи за пошкодження пам’яток архітектури. Відтепер порушників-юросіб, які старовинні дерев’яні вікна міняють на пластикові, вибивають стіни, нищать брами чи вхідні двері, штрафуватимуть на драконівські суми — від 17 тисяч до 170 тисяч гривень.

Стягуванням уже займається спеціально створена раніше адміністративна комісія, яка за скороченою процедурою декілька днів на тиждень розглядає виявлені випадки.

Досі у чиновників не було механізму, як швидко і дієво вплинути на таких горе-перебудовників у центральній частині міста. Водночас у Львові щороку фіксували до сотні випадків нищення історичних будівель.

«Досі адміністративна комісія могла накладати штраф у розмірі 1700 гривень на фізичних осіб, — розповів „ВЗ“ заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко. — Ми розуміли, що 1700 гривень — невелика сума для порушника. Тому півроку разом із управлінням історичного середовища вели перемовини з Міністерством культури щодо запровадження значно більших штрафів. І ми знайшли в законодавстві можливість запровадити штрафи від 17 000 до 170 000 гривень — для юридичних осіб. Розмір штрафу для юридичних осіб залежатиме від того, наскільки пам’ятка є пошкодженою, чи можливо її відновити».

Уже є перші «плоди» нововведення: на першому своєму засіданні адміністративна комісія розглянула 50 протоколів, на перших шість фізичних осіб накладено штрафи. Зокрема, протоколи про адмінпорушення були складені через встановлення пластикових вікон та перепланування квартир у будинках на вулицях Братів Рогатинців, Галицькій, Друкарській, Валовій, Вірменській, Руській. 18 протоколів відправили на доопрацювання. Щодо власника помешкання, який встановив пластикові вікна у будинку на вул. Руській, 12, комісія винесла рішення — накласти штраф 1700 грн.

Андрій Москаленко розповів про альтернативу для фізичних осіб — власників помешкань у старій частині міста. Аби замінити старі дерев’яні вікна, вони можуть подаватися на програму співфінансування, яку запровадило управління охорони історичного середовища.

Схожі новини