Передплата 2024 «Добрий господар»

За масове отруєння дали два роки умовно

Продавчиня копченої риби, яка вклала на лікарняне ліжко 71 особу, «відбулася легким переляком»

«Найгуманніший у світі» Франківський районний суд Львова звільнив від покарання Марію Ортинську — продавчиню зіпсованої скумбрії з Привокзального ринку. Жінці дали два роки умовно. Нагадаємо, торік у вересні цією рибою отруїлася 71 людина. На щастя, смертельних випадків не було. Фахівці кваліфікували це отруєння як наймасштабніше у Львові за останні десять років.

Нагадаємо, слідство встановило, що 48-річна жінка купила 25 кілограмів свіжомороженої скумбрії і завудила її у власному гаражі в антисанітарних умовах. Потім «з-під поли» продавала її на Привокзальному ринку, оскільки офіційно вона була оформлена продавцем спецій. Було порушено кримінальну справу за ч.2 ст. 325 Кримінального кодексу України (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням). Продавчині загрожувало від п’яти до восьми років позбавлення волі.

Під час обстеження взірців риби виявили сальмонелу, а в коптилці, де жінка вудила рибу, — кишкову паличку.

Журналіст «ВЗ» навідалася на Привокзальний ринок. Місце у павільйоні м’ясопродуктів, де торгувала спеціями Марія Ортинська, досі порожнє. Розмовляю із сусідами-продавцями. Вони пам’ятають про цей скандал, але захищають Ортинську, мовляв, як таке могло статися, адже ми постійно усі купували у пані Марії ту рибу, їли, риба була смачною, ніхто ніколи не труївся.

«Як на мене, покарання досить м’яке, — розповів журналісту «ВЗ» директор ТОВ «Привокзальний ринок» Віталій Гужва.

— Вона мала хоча б заплатити штраф. Дякувати Богу, що обійшлося без летальних випадків. Бо якщо вона зовсім не відчує, що зробила, то завтра знову буде щось подібне робити".

Директор розповів, що горе-продавчиня працювала у підприємця, який мав угоду із ринком на торгівлю спеціями. А рибою приторговувала «з-під прилавка» — лише своїм постійним клієнтам і лише перед святами. «Наразі намагаємося привести усе на ринку до вимог правил торгівлі, — повідомив Віталій Гужва. — Працюємо з усіма продавцями, щодня перевіряємо, чи не продають якусь заборонену продукцію. Але саму якість продуктів має перевіряти Держпродспоживслужба».

Схожі новини