Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Під час реставрації замку знайшли сонячний годинник

Унікальність його у тому, що «працював» він лише до обіду

У Жовківському замку тривають ремонтно-реставраційні роботи. Тепер дійшла черга до північно-західного корпусу, в якому колись були господарські приміщення, де мешкала прислуга, і кухня.

За 400 років існування замку його фасади вкрили багатьма шарами тиньку, який у деяких місцях сягає навіть п’яти сантиметрів. Не дивно, що в багатьох місцях, внаслідок замокання стін, більш пізні шари відлущуються, відкриваючи дослідникам деякі таємниці, сховані від людського ока протягом століть. Декілька днів тому працівники історико-архітектурного заповідника виявили на рівні вікон другого поверху унікальний сонячний годинник.

— Унікальність його у тому, що «працював» він лише до обіду, поки сонце світило на цей корпус з двору, — каже науковий співробітник історико-архітектурного заповідника у Жовкві Руслан Звір. — Саме цим пояснюється те, що на стіні ми бачимо не повний «циферблат» годинника, а лише його половину.

— Після того, як сонце повертало на захід, і внутрішній фасад господарського корпусу опинявся в тіні, мешканці замку користувались іншим годинником, що був на надбрамній вежі замку, також з боку подвір’я, — долучається до розмови головний археолог заповідника Тарас Іванишин.

Сонячні годинники не були рідкістю на наших землях. Порівняно з механічними, вони були набагато простішими і дешевшими: не потребували змащування, обслуговування, їх не треба було заводити. Але, на жаль, вони одразу переставали «йти», як тільки псувалась погода або наставала ніч.

Олександр Волков, історик-краєзнавець. Фото автора

Схожі новини