Передплата 2024 «Добрий господар»

Російська агресія кардинально змінила настрої українців щодо НАТО, — Ірина Фріз

  • 27.03.2018, 17:08
  • 878

Сьогодні, 27 березня, у Національному університеті «Львівська Політехніка» стартував семінар «Україна-НАТО: формула безпеки».

У заході взяли участь голова Постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО Ірина Фріз, народний депутат України Оксана Юринець, голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, експерти та представники наукового й студентського середовища.

Учасникам заходу розповіли про історію створення Північноатлантичного альянсу, базові принципі діяльності НАТО та механізми прийняття рішень. Присутнім також показали фільм «Альянс Свободи».

«Російська агресія проти України кардинально змінила настрої українців щодо Альянсу. Міфи, які насаджувались ще за радянських часів та активно підтримувались російською пропагандою почали руйнуватись. Якісне впровадження реформ сектору безпеки та оброни, а також активна компанія з інформатизації широких верств населення дасть нам можливість досягти членства в організації колективної оборони. Це принесе мирне майбутнє нашій державі, стабільний розвиток, а також партнерство з провідними державами», — наголосила голова Постійної делегації України П А НАТО Ірина Фріз.

Також вона зазначила, що судження про те, що Україна не може вступити в НАТО, поки на її території тривають бойові дії є помилковим. «Чіткої заборони на вступ в НАТО для країни, яка має на своїй території конфлікт, не існує. До Є С — так. До НАТО не існує прямої заборони», — сказала вона.

Народний депутат Оксана Юринець при цьому нагадала, що в Бухаресті було прийнято рішення про те, щоб засідання Парламентської асамблеї НАТО навесні 2020 року відбудеться у Києві. «Це вперше в історії України. Як правило, такі асамблеї не відбуваються просто так», — сказала вона.

Тим часом, очільник Львівщини Олег Синютка зазначив, що понад 80% мешканців Львівщини підтримують вступ України у Північноатлантичний альянс, оскільки НАТО — це високі стандарти у всіх сферах життя. «Сьогодні 86% мешканців Львівщини бачать майбутнє України в Європейському Союзі і 80% в системі Північноатлантичного оборонного альянсу. Але для цього нам потрібно пройти велику і складну дорогу. Ми сьогодні горді від того, що зусилля Президента України на зовнішньо-політичному напрямку привели до визнання Північноатлантичним блоком України, як країни аспіранта і це є великим кроком до подання заявки і підписання плану дій по вступу України в НАТО. Наше завдання сьогодні — згуртувати людей, розказати і пояснити, що тільки перехід на стандарти НАТО в усіх сферах життя дасть можливість Україні відчувати себе безпечною і дасть можливість вирішити глобальні проблеми, як зовнішньополітичного характеру, так і питання внутрішнього розвитку та безпеки», — зазначив голова Львівської ОДА Олег Синютка.

На думку Ірини Фріз, Україна має брати більш активну участь в програмах і місіях НАТО, як, зокрема, це робить Грузія. «Адже єдиним критерієм вступу країни до Альянсу є готовність держави бути контрибутором у безпеку євроатлантичного простору, а також впровадження демократії та верховенства права, як фундаментальної платформи на якій базується Альянс», — зазначила Ірина Фріз. Водночас вона не стала прогнозувати, коли можливий вступ України до НАТО.

«Якщо ми будемо якісно проводити реформи і відповідати всім вимогам, які ми маємо виконати, і зобов’язанням, які взяли на себе, то ми одразу будемо мати перспективу вступу. Ми повинні в першу чергу зараз фіналізувати процес отримання Плану дій щодо членства. Лист від Президента на генерального секретаря НАТО спрямовано, ми очікуємо відповіді від Альянсу, що структурує наші подальші реформи. І від річної національної програми ми перейдемо дійсно до плану дій, який є містком до членства безпосередньо в Альянсі», — зазначила Ірина Фріз.

Схожі новини