Передплата 2024 «Добра кухня»

«Російська зброя потрапляє до рук талібів», — командувач військ США у Афганістані

Усе це, на думку американського генерала, свідчить про «дестабілізуючі дії» росіян

«Контрабандна російська зброя через кордон із Таджикистаном потрапляє до рук афганських бойовиків, з якими вже понад 16 років воюють американці», — розповів генерал Джон Ніколсон в інтерв 'ю ВВС.

«Афганські лідери (ті, що співпрацюють із США„ВЗ“) доставляють на наші військові бази зброю, розповідаючи, що це росіяни надали її талібам», — наголосив генерал Ніколсон. Він розповів також про «антитерористичні» навчання російської армії біля кордону з Таджикистаном, на місці яких залишається частина військового спорядження. А потім його «контрабасять» в Афганістан… Усе це, на думку американського генерала, свідчить про «дестабілізуючі дії» росіян. За словами лояльних до США афганських лідерів, до бойовикі «Талібану» потрапляють, зокрема, російські автомати й прилади нічного бачення.

Як каже Ніколсон, підтримка Москвою талібів є явищем відносно новим, іще два роки тому цього не було. Чому Росія вирішила співпрацювати з талібами? Одна з причин — загроза з боку терористів «Ісламської держави», які збільшують свою популярність у традиційній російській сфері впливу, зокрема, в Узбекистані. Бойовики «Ісламської держави» поширили свої впливи також у Афганістані, де конкурують з талібами за «титул» головних терористів. По допомогу в боротьбі з «ІД» Москва зверталася до талібів іще 2005 року, а два роки тому російське МЗС визнало, що обмінюється з талібами розвідувальними даними.

Чому таліби співпрацюють з Росією? Традиційний союзник руху «Талібан», Пакистан, усе більше від них відвертається — через тиск із боку Вашингтона, який посилився після серії терористичних актів у Пакистані. У січні цього року президент США відклав надання Ісламабаду чергового траншу фінансової допомоги (кількасот мільйонів доларів), тому що, пояснив Дональд Трамп, Пакистан «надає притулок терористам, із якими ми воюємо в Афганістані».

Схожі новини