Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українці вірять тільки смертям: відомий лікар розповів про щеплення для дорослих

  • 25.03.2018, 15:50
  • 705

Низький рівень вакцинації і відсутність колективного імунітету українців від таких хвороб як дифтерія — проблема національної безпеки, переконаний відомий дитячий лікар, педіатр із 30-річним досвідом Євген Комаровський.

Про це він заявив в інтерв'ю журналу Новое Время.

Спалах кору дійсно налякав українців, зазначає лікар. «Але, і я говорив про це, люди починають змінюватися тільки тоді, коли побачать реальні смерті. Без трун у дворах ми у вакцинацію не віримо, — нарікає Комаровський. — Але я не хочу, щоб людьми керував страх. Я хочу, щоб ними керували знання. Ми звикли лякатися, а мені гидко працювати з людьми на такому рівні».

Утім, навіть після спалаху кору проблеми з вакцинацією в країні не припинилися, констатує Комаровський. За його словами, за окремими позиціями не щеплено до 40% населення.

«Ми багато говоримо про дітей, а який відсоток дорослих щеплений від дифтерії? У кращому разі 1%. Нам досі щастить, що в Україні циркулюють дифтерійні палички зі слабким токсином, — розповідає педіатр. — Але варто сюди прилетіти людині з Ємену, Бангладеш або Венесуели, де є реальна епідемія дифтерії і поширюється високотоксикогенна дифтерійна паличка, все може змінитися вмить».

Комаровський наводить лише одну втішну тезу для такого сценарію: якщо така епідемія виникне в Україні, «всі сусідні цивілізовані країни будуть постачати нам сироватку, щоб убезпечити себе».

«Відсутність колективного імунітету від таких хвороб — проблема національної безпеки. Але у нас у країні немає органу, який займається національною безпекою. Той, який є, зайнятий чимось зовсім іншим», — констатує Комаровський.

Схожі новини