Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Євреї самі йшли до гетто, німці їх не заганяли», — шокуюча заява батька чинного прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького

Політик також намагався виправдати польських так званих «гранатових поліцейських», які співпрацювали з гітлерівцями

«Євреї доносили на євреїв і поляків, за що їх винагороджували, а потім вбивали, — заявив в інтерв'ю виданню „Культура ліберальна“ відомий польський політик, кандидат у президенти Польщі (2010 рік), батько теперішнього прем'єр-міністра Польщі, Корнель Моравецький. — Євреї не признаються, що німці їх знищувати за допомогою євреїв, поляків, українців. Це не означає, що вбивали євреї чи поляки, мордували німці, послуговуючись поляками чи євреями».

Корнель Моравецький звернувся з питанням до журналіста: «Чи панове знають, хто заганяв євреїв до Варшавського гетта? Чи панове думають, що німці їх заганяли до гетта? Ні. Євреї самі пішли, бо їм сказали, що там буде анклав, що не будуть мати страви з жахливими поляками. А те, що їх потім заморили до смерті і вивезли до Треблінки… То так було!», — сказав батько прем'єра.

Політик також намагався виправдати польських так званих «гранатових поліцейських», які співпрацювали з гітлерівцями. «Деякі виконували, найчастіше зі страху німецькі накази, але не було відділу польських „гранатових“ поліцейських, який би розстрілював евреїв, як, наприклад, українські відділи УПА, естонські формації СС чи литовські колабораціоністи».

Схожі новини