Передплата 2024 ВЗ

На межі вимирання: які тварини можуть зникнути в Україні назавжди

  • 24.03.2018, 09:27
  • 13.2K

Зоозахисники всієї планети сподіваються, що світ винесе урок з нещодавньої смерті останнього самця білого носорога.

І громадськість зверне увагу на скрутне становище, в якому перебувають не тільки носороги, але й тисячі інших вимираючих видів — усе через руйнівну діяльність людей, повідомляє nv.ua.

Останній у світі самець найбільшого за розмірами підвиду носорогів — північний білий носоріг на ім’я Судан — помер у Кенії.

Тварині було 45 років, коли ветеринари вирішили приспати її через погіршення стану здоров’я. Про смерть носорога повідомив представник кенійського заповідника Елоді Сампере. За його словами, носоріг Судан був «ласкавим гігантом з незвичайним характером».

«З огляду на його розмір, багато людей його боялися, але в ньому не було й краплі жорстокості», — додав Сампере.

Перед смертю у носорога взяли генетичний матеріал, щоб спробувати врятувати вид. Фахівці планують вдатися до штучного запліднення. На Землі залишилося лише дві самки цього виду — Наджин (дочка Судана) і Фату (його онука).

Загалом існують два підвиди білого носорога: південний та північний. Обидва перебувають під загрозою зникнення через браконьєрство.

Хто під загрозою в Україні

Чимало тварин в Україні також потребують захисту, в першу чергу від людини — через полювання, браконьєрство, вирубку лісів, забруднення ґрунту.

Їжак вухатий

Статус зникаючого має їжак вухатий. Причина — деградація степових екосистем. На території України цих тварин лишилось лише кілька десятків.

Лісовий кіт

Щороку через вирубку дібров скорочується популяція лісових котів. В Україні нараховується близько 50 особин.

Бурий ведмідь

Ведмідь водиться в Карпатах, хоча його можна зустріти також у лісах на півночі Чернігівської та Сумської областей. В Україні їх нараховується не більше 300.

Сипуха

Сипуха — рідкісний вид сови. У всій Європі їх залишилося до 220 тисяч пар. В Україні нараховується близько 30 пар.

Чорний лелека

Чорного лелеку непросто знайти у природі — він намагається уникати людей. Загалом в Україні цих птахів близько 400 пар. Гніздяться вони переважно на Поліссі та у Карпатському регіоні.

Рись

Рись стала жертвою модної індустрії. На неї тривалий час полювали заради хутра. Зараз рись — рідкісна тварина в Україні. У Карпатах нараховується близько 400 особин. На територіях Полісся — до 90.

Горностай

Через хутро під охороною держави опинився горностай.

Лось

Наприкінці минулого року до Червоної книги також внесли лося.

Держслужбовці чи браконьєри?

Найскладніша ситуація в Україні — з великими видами тварин, хижаками, зазначив координатор з природоохоронної роботи Всесвітнього фонду природи Богдан Проць. Йдеться про ведмедя, рись, вовка, зубра.

Їхня кількість, за словами експерта, дедалі зменшується. Причина передусім в тому, що мисливці хочуть полювати щороку. А українське законодавство не відповідає нагальним потребам і не дозволяє належним чином захищати рідкісних тварин.

«В Україні велика кількість браконьєрів. У першу чергу це державні службовці, які володіють зброєю. Часто вони навіть хваляться, що вбили того чи іншого звіра», — відзначив Проць.

Нещодавно Україна ледве повністю не втратила бурого ведмедя, додав експерт. Причина в експресивному веденні сільського господарства, отруєнні та відстрілі ведмедів. Їхня популяція почала відновлюватися тільки зараз. Але кількість ведмедів все одно залежить від популяції, яка заходить до України з Румунії.

До того ж, за словами Проця, в Україні є такі звірі, які в одних регіонах є у великій кількості, а в інших їх треба охороняти. Яскравий приклад — вовк.

Схожі новини