Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Львівщині труни з цвинтаря можуть потрапити в річку через підмиття берега

  • 23.03.2018, 20:58
  • 1 090

На Львівщині у селі Смільна кладовище, на якому досі ховають людей, через підмиття берега сповзає в річку.

Про це повідомляє «ТСН.uа

Гірська річка руйнує схил пагорба з могилами. Місцеві турбуються за свої поминальні традиції і припускають ймовірність екологічної катастрофи.

Кладовище в цьому селі на невеликому пагорбі. Поруч протікає річка. Зараз вона спокійна, і з весняним паводком рівень води тут піднімається на кілька метрів. І бурхливий потік щорічно руйнує берег, на якому цвинтар і тримається. Люди побоюються, що якщо берег не витримає, то могили попливуть.

В двох метрах від прірви вже могила. Зазначається, що двадцять років тому потік вже забрав дві могили.

«Вода змила могилу, могилу понесло, а хрест залишився і ми його поставили на іншу могилу. Боїмося, хочемо якогось зміцнення», — каже житель села.

Ця гірська річка зветься Бистриця, і місцеві пояснюють, вона навесні стає бурхливою. 2014 року вода вже змила зі схилу скелясту породу. Тепер пагорб з похованнями тримається лише на самому ґрунті. І селяни з острахом чекають великих паводків.

Про проблему маленького села в області, кажуть, знають. Кілька років тому навіть розробили проект, та грошей на роботи не було. Вільні кошти на зміцнення берегів виділяли селам, де гірські річки впритул наблизилися до будинків людей. І зараз, визнають, відкладати проблему з кладовищем у Смільній вже не можна.

«Кошти надійдуть, тому ми сподіваємося на розуміння державного агентства водних ресурсів. Змінити напрямок русла, забрати ерозію дна і зміцнити берег габіонами і бетонними спорудами», — говорить керівник департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації Руслан Гречаник.

Щоб укріпити схил, необхідно два мільйони гривень.

Схожі новини