Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Китаї знайшли 2000-річний алкогольний напій

  • 22.03.2018, 13:25
  • 797

Археологи в провінції Шеньсі (Західний Китай) виявили бронзовий чайник віком понад 2000 років, що містить алкогольний напій.

Посудина, яку було знайдено в похованні династії Цінь (221−207 до н.е.), мала ритуальне призначення, повідомляє Укрінформ.

У чайнику, закупореному за допомогою натуральних волокон, було близько 300 мл світлої каламутної рідини. Попередній аналіз її складу виявив сліди глутамінової кислоти — ознака того, що цю посудину використовували для ферментації рослинної сировини в алкогольний напій.

Вчені продовжать вивчення рідини, щоб за допомогою неї краще зрозуміти технологію та культуру виготовлення алкоголю в стародавній столиці династії Цінь.

Відкриття було зроблено на території могильного комплексу, де ховали простолюдинів. Крім чайника, в похованні виявили 260 предметів — переважно пов'язаних із ритуалами поклоніння. Серед найбільш цікавих артефактів — бронзовий меч завдовжки 60 сантиметрів. Уздовж краю меча є ушкодження, які свідчать про те, що він використовувався в бою.

Ще одна важлива знахідка — черепаховий панцир завдовжки 14 сантиметрів. Усередині корпусу є сліди від ударів, а краї обпалені. Археологи припустили, що цей предмет використовувався для ворожінь.

Схожі новини