Передплата 2024 «Добра кухня»

Місячна оренда однокімнатної квартири — 6 тисяч гривень, двокімнатної — 9 тисяч

Попит «розігнали» студенти й переселенці зі сходу

За даними порталу Domik.ua, серед усіх обласних центрів Західної України у Львові найдорожча оренда однокімнатних квартир — 2,5−4,5 тисячі гривень. У багатоквартирних будинках Хмельницького, Луцька, Ужгорода, Івано-Франківська та Тернополя місячна оренда однокімнатки коштує до 2500 грн.

Як розповів «ВЗ» ріелтор з багаторічним стажем Олександр Мількович, ціни цього порталу занижені, але вартість у Львові справді значно вища, ніж в інших містах Західної України. За його словами, знайти у місті Лева однокімнатку за 4,5−5 тисяч гривень — майже нереально, такі помешкання «на вагу золота». За 3−4 тисячі гривень можна орендувати хіба що тісну кімнату у малосімейному гуртожитку або квартиру у Рясному-2.

У середньому місячна оренда хорошої однокімнатної квартири у Львові коштує 5−6 тисяч гривень, а в новобудові навіть 8 тисяч гривень (ціна залежить від стану помешкання, ремонту, меблів, побутової техніки, наявності в ній Інтернету). «Чому так дорого? Бо є попит! — пояснює ріелтор. — Його „розігнали“ студенти, молоді спеціалісти з інших міст Украї ни, молоді сім’ї, а також переселенці зі сходу України. Студенти часто живуть у помешканні по двоє-троє, бо так дешевше оплачувати оренду. Помилково вважати, що на ринок оренди нерухомості суттєво впливають спеціалісти IT-технологій. „Айтішники“ вже давно придбали собі хороші помешкання у новобудовах. Якщо орендують, то переважно дороге житло. Львів — місто туризму. Тож і це впливає на ціну квартир».

У скільки обійдеться винаймання двокімнатних та трикімнатних квартир? Оренда двокімнатної квартири в центрі — 500 доларів, на периферії — 8−9 тисяч гривень. За трикімнатну треба викласти з гаманця від 600 доларів (у центрі), за межами центральної частини — від 9 тисяч гривень.

Схожі новини